Uzbekistan | Detalii din Tashkent și aspecte organizatorice

Cuprins

Am ajuns în Uzbekistan într-o perioadă de primăvară capricioasă, cu ploi și temperaturi scăzute care ne-au îngreunat explorările la început. Dar vremea s-a îmbunătățit parcurs, așa că în interval de două săptămâni am trecut rapid de la 4-5 grade Celsius în Tashkent la peste 25 de grade în Samarkand și Bukhara.

Am aterizat la Tashkent, un oraș extrem de interesant, un mix de culturi și influențe cum n-am mai întâlnit până acum. Dantelării specific islamice cu madrase și moschei în nuanțe albăstrii (în una din ele am văzut chiar unul din cele mai vechi Corane din lume). Clădiri-mastodont în stil sovietic și stații de metrou ca niște muzee, urmare a celor aproape 70 de ani de ocupație URSS. Limba rusă ce se amestecă pe străzi cu uzbeca maternă. Și, peste toate, trăsăturile tipic asiatice ale localnicilor. Toate fac din acest loc o combinație a unor lumi complet diferite în mintea mea, dar cu atât mai interesante.

Tur pietonal în zona centrală din Tashkent

Nu ne-a primit Tashkentul cu o vreme prea prielnică, dar nu ne-am lăsat intimidați căci timpul e scurt, iar orașul ofertant, așa că n-am ratat ocazia să descoperim cât mai mult din el. Ca să îi descoperim partea centrală, ne-am folosit de acest tur pietonal recomandat aici (durează între 2 ore și o zi intreagă, în funcție de ritmul de plimbare). Cele mai interesante obiective pe care le-am văzut în plimbarea noastră au fost:

  • Oq Saroy Presidential Palace (White House) – este palatul primului președinte ale Uzbekistanului, Islam Karimov – o clădire impozantă, în formă circulară, care are acum rol de muzeu; noi l-am văzut doar la exterior pentru că era închis;
Oq Saroy Presidential Palace – Islam Karimov Museum
  • Opera Square și Navoi Theater – o esplanadă întinsă, în fața clădirii teatrului, ușor decrepit, dar încă impozant (am prins și repetițiile unor scene dintr-un film când am trecut pe aici);
  • Amir Temur Square – este piața principală a orașului, un spațiu verde cu alei largi, în mijlocul căreia domnește statuia lui Amir Temur, fondatorul Imperiului Temurid. La stanga sa – Hotel Uzbekistan, o clădire tipic sovietică, la dreapta – Palatul Forumurilor Internaționale, cu două păsări humo pe cupolă, simbolul național al țarii. De-a lungul timpului, numele pieței s-a tot schimbat (pe timpul ocupației sovietice se numea Revolution Square) ca și statuia din centrul pieței – în 1917 a fost ridicată aici o statuie a lui Stalin, înlocuită ulterior cu cea a lui Karl Marx, iar din 1994 e dominată de imaginea lui Amir Temur. E, poate, imaginea cea mai emblematică a mixului de culturi și de ocupații ce s-au perindat de-a lungul timpului pe aceste locuri.
Piața Amir Temur – statuia ecvestră și cele două clădiri-simbol
  • Independence Square (Mustaqillik Maydoni) – fosta „”Lenin Square„, redenumită după obținerea independenței Uzbekistanului, în 1991, piața este punctul central al orașului, în centrul căreia se înalță Monumentul Independenței, înfățișând o femeie ce întruchipează Patria Mamă. În jur sunt amplasate sediile principalelor instituții publice (Guvernul, Trezoreria, Ministerul Finanțelor etc.), iar ceva mai încolo alte două locuri emblematice pentru istoria țării – WWII Memorial și Memorial Square.
  • Între cele două piețe centrale ale orașului, două alte clădiri-monument, în stiluri total diferite una de cealaltă: State Museum of The Temurids (Muzeul Dinastiei Temuride), cu dantelării orientale și dom albastru, și The palace of Grand Duke Nicholas Constantinovich (fosta reședință a Prințului Romanov care a fost deportat aici).

Metroul din Tashkent

La fel ca celelalte rețele de metrou sovietice din alte orașe ce au făcut parte din fostul URSS, și metroul din Tashkent este la fel de impozant și spectaculos, sau poate chiar mai mult. Mie mi-a plăcut cel mai mult din toate cele pe care le-am văzut până acum (mai exact cele din Moscova, Sank Petersburg, Tibilisi și Kiev), poate și pentru că e cel mai nou construit dintre toate.

Biletele de acces la metrou costă 1400 som (aproximativ 50 bani românești) și plata se face contactless, cu cardul direct la turnicheți.

Dacă e să enumerăm stațiile de metrou care ne-au impresionat cel mai mult, acestea ar fi:

  • Paxtacor metro (Пахтакор)
  • Alisher Navoi metro (Алишер Навой)
  • Kosmonavtlar metro (Космонавтов)
  • Tashkent metro (Тошкент)
  • Hamid Olimjon metro (Хамида Алимджана)
  • Yunus Rajabi metro (Юнус Раджаби))
  • Uzbekiston metro (Узбекистан)
  • Gafur Gulom metro (Гафур Гулом)
  • Chilonzor metro (Чиланзар)
  • Mustakillik maydoni metro (Мустакиллик майдони)
Scene din stațiile de metrou din Tashkent, în ordinea enumerată mai sus

Madrase și moschei în Tashkent

Nu e Tashkent cel mai renumit oraș al Uzbekistanului în materie de madrase, dar are câteva care merită menționate și vizitate. Chiar dacă noi le-am văzut zgribuliți și pe timp de ploaie, vremea urâtă nu a știrbit cu nimic frumusețea lor.

  • Kukeldash Madrasasi, lângă Chorsu Bazaar (care poate fi, de asemenea, vizitat), e amplasată în centrul istoric al Tashkentului, poartă numele unui frate mai mic din dinastia Khans (kukeldash = „frate de lapte”) și e una din puținele madrase încă funcționale, adică unde se țin și în prezent cursuri pentru studenți. Intrarea este liberă, dar în special pe perioada cursurilor se impune păstrarea liniștii în interiorul madrasei. Din acest motiv, noi am văzut doar curtea interioară, însă și unele sălițe de la parter pot fi accesibile, căci acolo sunt amplasate ateliere de creație ale câtorva artiști locali ce te îndeamnă să le vizitezi spațiul (cu speranța că vei cumpăra și unele din creațiile lor).
Intrarea în Madrasa Kukekldash
  • Khast-Imam Complex este considerat centrul religios al capitalei Tashkent și găzduiește în interiorul său două școli islamice, trei moschei, o universitate și Consiliul Musulman al Ubekistanului. Cea mai veche clădire a complexului are mai mult de 500 de ani, dar marea atracție a complexului este o versiune de coran ce se păstrează aici și care e considerată printre cele mai vechi din lume, tocmai din secolul VII.
Tillya Sheikh Mosque în interiorul Complexului Khast-Imam
  • Madrasah of Abdulkasim face parte dintr-un complex islamic aflat în apropierea clădirii Parlamentului uzbek. Combinația dintre cele două tipuri de construcții – una istorică, cealaltă cu influnețe moderne – arată foarte atractiv. Ceea ce o face și mai interesantă, însă, este faptul că aici a fost semnat un tratat de pace, în 1865, ca urmare a capturării Tașkentului de către ruși.
Madrasah of Abdulkasim

Atracții pentru copii în Tashkent

Înainte de a ajunge aici, citisem despre Uzbekistan că nu e o destinație cu prea multe atracții concepute special pentru copii.

Așa că am fost cu atât mai surprinși să descoperim în Tashkent mai multe locuri pe placul lor, de care ne-am bucurat și noi alături de ei.

➡️⛲Tashkent City Park, amenajat într-una din piețele centrale ale orașului, locul unde am asistat la spectacolul fântânilor dansante, acrobații pe sârmă, pregătiri pentru festivalul tradițional de Navruz ce a avut loc săptămâna aceasta (o sărbătoare națională cu tradiție în Uzbekistan, cu ocazia echinocțiului de primăvară) și cu un parc de joacă pentru copii (unde biletul de intrare costă 20.000 sum, aproximativ 2 dolari, pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani); ⛲

➡️🎡Toshkent Bog’i, un parc de distracții cu roată panoramică și roller-coaster, îmbrăcat și el de sărbătoare în această perioadă. Probabil mai sunt și alte distracții; noi nu am stat prea mult pentru că ploua; ne-am mulțumit cu o tură în roată de unde am văzut orașul de sus; 🎡

➡️🚂Muzeul feroviar, în apropiere de gara orașului, o expoziție în aer liber cu trenuri din epoca sovietică, foarte bine păstrate, locomotive uriașe, în unele din ele se poate chiar intra. A fost un real succes pentru copii, care le-au descoperit cu multă curiozitate; 🚂

➡️🚲Eco Park, un alt spațiu gândit special pentru familii cu copii, amplasat de-a lungul unui lac micuț; are terenuri amenajate pentru diverse sporturi și locuri de joacă în stil ecologic, dar e potrivit și pentru o simplă plimbare pe alei; 🚲

➡️🗼TV Tower – se zărește cam din orice parte a orașului și poate fi vizitat; se urcă până la primul lui nivel și, se știe, turnurile sunt foarte iubite de cei mici.🗼

TV Tower văzut din Grădina Japoneză

➡️Grădinile Japoneze și Tashkentland, (parcul de distracții din apropiere, pe care l-am găsit însă închis) au fost o altă zonă care ne-a cucerit și pe noi și pe copii – ne-am plimbat pe aleile cu cireși japonezi înfloriți, ne-am oprit la locurile de joacă din parc, ne-am relaxat pe marginea lacului și am admirat berzele și păunii care se plimbă nestingheriți pe spațiul verde din grădină.

Grădina Japoneză din Tashkent

➡️Magic City, un loc unde am ajuns din întâmplare, în ultima zi petrecută în Uzbekistan, înainte de zborul de întoarcere; e un family parc foarte atractiv atât vizual cât și din punct de vedere al activităților, cu magazine și restaurante cochete în clădiri viu colorate, cu străduțe pietonale decorate și foarte fotogenice, chiar și cu o replică a Registanului din Samarkand într-una din laterale și, mai ales, cu un lac cu fântâni dansante, dincolo de care se ridică un castel asemănător cu cele din Disnayland – cu siguranță atracția principală a locului.

Aleea principală din Magic City

Restaurante în Tashkent

  • Bait Al Mandi Restaurant – a fost primul nostru contact cu bucătăria locală, care aici s-a dovedit mai mult cu influențe turcești. Dar chiar și așa, mâncarea a fost delicioasă, setup-ul foarte drăguț și personalul amabil (chiar dacă nu prea ne-am înțeles noi în limba engleză). Restaurantul se află în apropiere de City Park.
  • Navvat Lounge Bar – ceva mai încolo, pe lângă piața Amir Temur, am găsit acest restaurant cu aspect puternic tradițional, într-un fel de curte interioară, foarte colorat și intim, ferit de agitația orașului. Copiii au avut și un mic loc de joacă afară, iar noi ne-am odihnit pe canapelele cu modele în culori și ne-am bucurat de felurile de mâncare gustoase.
  • Quadro – un restaurant elegant, cu recenzii foarte bune, cu o servire plăcută, personal extrem de amabil și specialități atât europene cât și locale; ne-a plăcut mult acest local care se află în apropierea parcului de distracții Toshkent Bog’i.
  • Efendi – un alt restaurant cu specific turcesc, mai comun de data aceasta, adresat în special localnicilor, dar unde am mâncat cea mai bună baclava și o negresă exact ca la noi acasă (însoțite, desigur, de ceaiul turcesc tipic) :).
  • Shash Leek – chiar la ieșirea din Eco Park; ne-am oprit aici pentru un ceai, dar n-am putut să nu observăm kebab-urile ce stăteau la perpelit la foc mic și pâinea specific uzbecă proaspăt coaptă.
  • Beshqozon – l-am pus pe listă pentru că e considerat locul unde se mînâncă cel mai bun „plov” – pilaful de orez considerat cel mai tradițional fel de mâncare uzbec. Restaurantul se găsește în apropiere de TV Tower, dar limba engleză e un adevărat challenge pentru personalul localului.
  • Khan Chapan – am lăsat cele mai bune recomandări la final așa că, în ciuda faptului că nu e legat de niciun obiectiv în zonă, restaurantul acesta amplasat pe malul unuia din canalele cu apă ce trec prin oraș e cel care nouă ne-a plăcut cel mai mult. Interiorul e spectaculos, mâncarea la fel, servirea foarte bună, iar când e cald se poate sta și pe terasa ce se întinde chiar deasupra râului de lângă restaurant. Unde mai pui că am întâlnit aici și o delegație oficială internațională ce a venit să ia masa, semn că locul chiar este printre cele mai bune din Tashkent.
  • La Piola – e ultimul loc unde am oprit să luăm masa, la finalul excursiei în Uzbekistan, pentru că e foarte aproape de gară și are recenzii bune. Copiilor le-a plăcut cel mai mult locul de joacă de la interior, nouă ne-a plăcut eleganța interiorului și nu am fi avut decât păreri de bine despre acest loc dacă personalul ar fi știut măcar câteva cuvinte de bază în limba engleză, dar din această cauză comanda noastră a ajuns incompletă. Chiar și așa porțiile pe care le-am primit au fost gustoase și generoase, iar un cunoscător de limbă rusă ar fi avut sigur mai mult succes decât am avut noi.

-> În ceea ce privește cazarea, ,noi am ales și de această dată un apartament în regim hotelier, într-un complex rezidențial înverzit și relativ central, aproape de stația de metrou Mirzo Ulug’bek – Green City Apartment Complex.

Detalii organizatorice pentru o călătorie în Uzbekistan

  • Zborul și biletele de avion

Noi am zburat București – Tashkent, dus-întors, dar se poate și cu întoarcere din Samarkand spre București (în ambele cazuri cu escală la Istanbul) cu Turkish Airlines; costul biletelor a fost de aproximativ 1700 euro pentru toți patru.

Aeroportul din Tashkent
  • Reguli de acces pentru turiști

Din punct de vedere COVID, se intră pe bază de test PCR, pentru orice vârstă (inclusiv copii), dar în cazul nostru testele nu au fost verificate decât înainte de îmbarcare, în aeroport în România.

Nu este nevoie de viză.

La ieșirea din țară e însă nevoie, cel puțin la nivel teoretic, de prezentarea unui Registration Form ce ar trebui să fie furnizat de proprietarul locației de cazare, pentru perioada de ședere. Nouă nu ni s-a cerut la vamă, dar este bine să îl cereți de la unitatea de cazare în timpul sejurului, pentru orice eventualitate.

  • Siguranța

Nu ne-am simțit nicio clipă în nesiguranță în Uzbekistan, ba chiar vorbeam între noi că ar fi genul de țară unde nu ți-ar fi frică să îți lași copilul să se joace singur în fața blocului. Nu am avut parte de peripeții aici, în afară de o răceală care ne-a cuprins pe rând pe toți și ne-a îngreunat primele zile. În rest, a fost o călătorie care a mers conform planurilor inițiale și care nu a necesitat modificări din mers.

  • Aspecte financiare

În general, cam pe oriune am putut plăti cu cardul, însă în unele locuri acceptau fie doar Visa, fie doar MasterCard, așa că e bine să ai carduri din ambele variante.

Cash am folosit în general la taxi, chiar dacă am făcut comanda prin aplicația Yandex, și tot de cash am avut nevoie pentru plata turului de la Marea Aral, uneori și la câte un restaurant.

Pentru extrageri de la bancomat și pentru orice plată cu cardul se percepe automat un comision de 1,5% din valoare.

  • Internetul

Noi ne-am cumpărat o cartelă locală, din aeroport – 10 GB la prețul de 7 $ – pe care am reîncărcat-o ulterior cu alți 10 GB la preț de 4,5 $, deci în aeroport prețurile sunt puțin mai mari.

Nu este semnal peste tot, în special în tren netul nu funcționează deloc și nici rețeaua telefonică, pentru că trece preponderent prin zone deșertice, la fel și în turul spre Aral. În rest nu am avut probleme, la cazare am avut net peste tot și a funcționat decent.

  • Scrierea și limbile vorbite

Alfabetul oficial e cel latin, dar cum Uzbekistan a fost mult timp parte din URSS, limba rusă și alfabetul chirilic sunt puternic folosite în continuare, așa că în multe locuri mesajele și numele instituțiilor sunt scrise cu litere chirilice.

Limba oficială a țării este uzbeca, un dialect cu influențe turcești, dar peste tot se vorbește și limba rusă, ca urmare a ocupației rusești de peste 80 de ani. Nicio altă limbă de circulație internațională nu prea este cunoscută, așa că aici am simțit că ne-am descurcat cel mai greu din punct de vedere lingvistic față de orice altă țară pe care am vizitat-o. Am apelat mult la limbajul semnelor, la meniurile cu poze și la Google Translate ca mijloc de comunicare.

  • Alcoolul

Chiar dacă este o țară islamică, se găsește alcool aproape la orice restuarant, berea e printre cele mai ieftine din toată țările pe care le-am vizitat până acum (3-4 lei la restaurant), iar în Samarkant am fost chiar la un sediu de degustare de vinuri uzbece, produse local.

În supermarket-uri nu găsești de cumpărat băuturi alcoolice, dar există magazine speciale, dedicate vânzării acestor produse.

  • Transportul intern

Între orașe ne-am deplasat cu trenul, nu am simțit nevoia să închiriem mașină.

Trenul este o experiență turistică de bifat, căci linia ferată merge pe vechiul Drum al Mătăsii de la Tashkent la Khiva, trecând prin Bukhara și Samarkand. Tipul trenului a fost diferit: până în Khiva am luat tren la cușetă, la fel și cel de întoarcere din Khiva (sau Nukus) spre Bukhara. Apoi, din Bukhara spre Samarkand și spre Tashkent e tren rapid, tip TGV, cu condiții Premium sau VIP, și cu care faci mult mai puțin timp pe drum. Deci tren all the way.

Singurul loc unde am închiriat mașină (cu tur și șofer inclus) a fost la Marea Aral, însă acolo nu poți ajunge altfel, căci e traseu prin deșert, fără drum, pe vechiul fund al mării ce a secat și s-a deșertificat.

În interiorul orașelor am apelat la metrou, taxi, tuk-tuk (în Bukhara) sau am mers pur și simplu pe jos. Am folosit mult Yandex, e singura aplicație telefonică de taximetrie care funcționează acolo (de tipul Uber, Bolt de la noi). Tot cu Yandex ne-am asigurat și transportul de la aeroport până la cazare, când am ajuns, și la fel la plecare, înapoi spre aeroport.

  • Biletele de tren

Pentru biletele de tren am procedat în mai multe feluri: fie am cumpărat direct de la gară, dar erau puțin mai scumpe, fie online de pe aplicația Uzrailway tickets (de pe site nu am reușit, pentru că se reseta căutarea după ce selectai biletele și nu reușeam să facem plata, dar aplicația a funcționat foarte bine).

Gara din Tashkent
  • Vremea

Perioada de vârf pentru turism în Uzbekistan este între 15 martie și 15 aprilie, căci din a doua parte a lunii aprilie deja temperaturile sunt prea mari pentru a te putea plimba în voie. De exemplu, în interval de 2 săptămâni, noi am trecut de la temperaturi de 4-5 grade la început, până la 29 grade zilele acestea aici.

  • Sistemul de sănătate

Sunt și spitale private și publice în capitală, farmacii la tot pasul, atât cu produse europene (ne-am cumpărat Strepsils de aici de exemplu), cât și cu produse locale sau de influență rusească.

Cu cât te îndrepți mai spre vest, însă, calitatea sistemului medical scade, în unele orașe nu sunt spitale disponibile, așa că e mai bine să fiți aprovizionați cu o mini-farmacie în bagaj.

Trenurile ce străbat țara sunt vizitate la cerere de medici ce sunt alocați în fiecare stație de pe traseu (ne-a vizitat și pe noi unul, pentru că Ayola făcuse puțină febră în prima noapte pe tren și controlorii din tren au solicitat un control la prima oprire). A fost o experiență interesantă, ușor rudimentară aș zice – a venit cu o valiză medicală completă, care semăna puțin cu ceea ce îmi amintesc din copilăria noastră – termometru cu mercur, seruri injectabile, fără tratamente actuale dedicate copiilor (tip sirop, supozitor etc.). Din fericire, nu a fost nevoie de nicio intervenție specială în cazul nostru, pentru că aveam cu noi tot ce era nevoie (cu toate că doctorul a vrut să îi administreze o injecție pentru scăderea rapidă a febrei, pe care am refuzat-o însă). Dar, ca experiență cu siguranță merită menționată și ne vom aminti de acest contact cu sistemul medical uzbec.


Concluzionând, Tashkent în particular și Uzbekistan în general sunt spectaculoase și foarte ofertante, așa că vom continua să mai povestim aici detalii din sejurul nostru de acolo.

Între timp, tot despre Uzbekistan, la noi pe blog mai poți citi:

> Road Trip prin deșert la Marea Aral

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!