UNESCO World Heritage – Macau

Pe lângă nenumăratele cazinouri pe care le are, Macau este și casa unui patrimoniu mondial impresionant. Cu un număr de 25 de clădiri istorice și culturale, sub egida UNESCO, centrul vechi al orașului a devenit un exemplu unic al suprapunerii influențelor dintre Est și Vest, la nivel cultural, arhitectural și religios.

Fiind o experiență din care atât cei mici cât și cei mai mari au atât multe de învățat, am ales și noi să parcurgem acest circuit în cele câteva ore pe care le aveam la dispoziție. Așadar, am urcat grăbiți în autobuzul cu numărul 10, care urma să ne lase la primul nostru obiectiv:

 1. Templul A-Ma (Templo de A-Ma), închinat zeiței marinarilor, se spune că a fost construit în locul în care o fată săracă a dispărut în urma unei furtuni pe mare, reapărând apoi ca divinitate protectoare a navigatorilor, cu numele de A Ma sau Mazu. Templul se întinde pe o colină stâncoasă, trecând prin patru pavilioane și grădini, conectate prin șiruri de scări abrupte și stânci inscripționate cu caractere chinezești.

Ajunși sus, ne-a vrăjit tabloul cu vedere spre mare, am amețit privind în jos, spre porțile cu acoperișuri din țiglă și scările în spirală pe care urcasem și  ne-a îmbătat mirosul bețișoarelor parfumate aprinse lângă altar. Vă imaginați deja, accesul pentru copii nu e tocmai facil, iar de cărucior nici nu încape vorbă.

dscn2636

img-20160924-wa0037

 1. Am pornit apoi agale pe străduțele înguste ale orașului, trecând pe lângă Cazarma Maură (Quartel dos Mouros) – o clădire în nuanțe gălbui, ridicată pe ziduri înalte din granit, construită pentru a găzdui un regiment indian ce a ajutat la întărirea poliției locale.

dscn2656

 1. Ne-am oprit puțin în Piața Lilau (Largo do Lilau), cunoscută pentru izvorul său natural, din care se spune că dacă bei nu vei uita niciodată orașul Macau („One who drinks from Lilau, never forgets Macau”). Noi suntem  convinși că nu îl vom uita oricum, nici măcar eu, mic și curios cum mă știți 🙂

dscn2659

dscn2661

 1. Casa Mandarinului (Casa do Mandarim) era următoarea noastră oprire, locuința unui negustor bogat din secolul al XIX-lea. Un loc potrivit pentru vizitele în familie, casa cu arhitectură chinezească și influențe occidentale are acum scop turistic. Trecând de intrarea casei, Poarta Lunii, am pășit într-o curte lungă și îngustă, ca apoi să ne pierdem în zecile de camere și coridoare, ca un labirint. Curți interioare, camere largi, mobilier din lemn negru în contrast cu pereții albi, candelabre strălucitoare, dantelării chinezești și ferestre îmbrăcate în obloane grele, cu îndemnuri inscripționate în jurul lor, dau casei o alură de epocă, iar vizitatorilor un sentiment de întoarcere în trecut.

În plus, vizita e gratuită, iar muzeul este deschis zilnic, exceptând miercurea. Iar pentru copii locul poate fi o lecție de istorie și cultură chinezească.

dscn2706

dscn2697

dscn2673

 1. Nu departe, Biserica Sfântul Laurențiu (Igreja de São Lourenço) ne dă pentru o clipă impresia că ne aflăm într-un oraș din Europa. Mie mi-a amintit de bisericuțele din Lyon pe care nu de mult l-am vizitat. Interiorul cald, învăluit în nuanțe galben-pal și împodobit cu decorațiuni rotunjite, se aseamănă izbitor cu bisericile din vestul Europei. Biserica face parte din cele mai vechi locașuri de cult din Macau, datând din secolul al XVI-lea.

dscn2707

dscn2711

Răcoarea din interior ne-a întremat și am  pornit mai departe, admirând imaginea orașului ce ni se descoperea prin străduțele sale înguste sau clădirile cu aspect învechit. Macau devenea din ce în ce mai mult, în ochii noștri, oglinda unui oraș european “tradus” în chineză.

 1. Am ajuns apoi în Piața Sfântul Augustin (Largo de Santo Agostinho), o zonă liniștită, cu pavaj în motive portugheze, ce abundă în semnificații istorice și culturale, printre care cele patru monumente UNESCO ce se înalță aici:
 2. Teatrul Dom Pedro V (Teatro Dom Pedro V)
 3. Biserica Sfântul Augustin (Igreja de Santo Agostinho)
 4. Biserica și Seminarul Sfântului Iosif (Igreja e Seminário de São José)
 5. Biblioteca Sir Robert Ho Tung
 1. Le admirăm de la exterior și continuăm plimbarea, ca să ajungem, în nici 3 minute, în piața centrală a vechiului oraș, cu același aspect european cu care ne-am obișnuit: Piața Senatului (Largo do Senado). Ne facem loc prin mulțimea de oameni să admirăm, eu ornamentele chinezești, viu colorate, cu care piața era decorată, iar cei mai mari clădirile cu arhitectură neo-clasică ce o înconjurau:
 2. Clădirea Senatului Loial (Edificio do Leal Senado) și
 3. Casa Sfântă a Milosteniei (Santa Casa da Misericordia)

DSCN2737.JPG

dscn2740

 1. La capătul pieței, descoperim Biserica Sfântul Dominic (Igreja de S. Domingos), înaltă, cu fațadă galbenă și ferestre pictate în verde, locul de unde pornește în fiecare an procesiunea sărbătorii Fecioarei de la Fatima. Interiorul, la fel de simplu, dar cald, ca și în celelalte locașuri de cult, este vegheat de statuia Fecioarei.

dscn2741

dscn2746

 1. La capătul străzii din estul Pieței San Domingos (Rua Leste do Mercado de São Domingos), Templul Sam Kai Vui Kun (Templo de Sam Kai Vui Kun) se ridică în apropierea Bazarului Chinezesc. Celei trei străzi comerciale ce se intersectează aici delimitau vechiul centru de afaceri al orașului, așa cum o spune și numele templului (Sam Kai = trei străzi).
 1. Ne continuăm plimbarea pe străzile pietruite, din ce în ce mai înguste, ce urcă și coboară coline ale orașului. Vechiul Macau pare să se asemene cu Lisabona, îmi spune mami. Nici nu ne e de mirare, după atâția ani de ocupație portugheză. După 5 minute, ne oprim în fața Catedralei din Macau: Igreja da Sé. Cu același interior modest, biserica nu iese în evidență nici prin exteriorul cenușiu și brut. Regulile de acces (vestimentar, cel puțin) sunt, însă, foarte stricte.
 1. De aici, 500 metri ne mai despart de monumentul-simbol al orașului, Ruinele Sfântul Paul (Ruinas de São Paulo). Într-o piață largă, la capătul a zeci de trepte, se ridică ceea ce a mai rămas din ce a fost, până în 1835, Biserica Maicii Domnului (the Church of Mater Dei), când un incendiu a distrus-o. Astăzi, fațada bisericii simbolizează altarul orașului, iar, alături de împrejurimi, formează așa zisul „Acropole” al orașului Macau.

dscn2772

Locul e înțesat de lume; cu greu ne facem loc pentru câteva fotografii, apoi înconjurăm zidurile pe care a fost ridicată, ca să o admirăm în detaliu. În dreapta lor, găsim câteva magazine de suveniruri și alte două monumente ce se înscriu în patrimoniul UNESCO:

 1. Templul Na Tcha (Templo de Na Tcha)
 2. și un fragment din Zidurile Vechi ale Orașului (Troco das Antigas Muralhas de Defensa), ce încă mai stau în picioare.

dscn2788

 1. În stânga ruinelor, un parc natural se întinde pe o colină înverzită. Urcăm și noi Muntele Cetății (Fortaleza do Monte), în vârful căruia se găsește Muzeul din Macau (Museu de Macau): cel mai potrivit loc pentru a cunoaște istoria statului Macau, de la colonia portugheză până la statutul de Regiune Autonomă Administrativă, sub protecția Republicii Chineze.

În jurul muzeului, ne plimbăm de-a lungul zidurilor vechii cetăți de apărare, principala structură defensivă a orașului secolului al XVII-lea. La colțuri, tunuri vechi încă veghează cetatea, în timp ce la distanță se zărește clădirea atât de originală și impunătoare a Hotelului Lisboa. De sus, Macau oferă o imagine nu tocmai veselă: clădiri sărăcăcioase, acoperișuri distruse și fațade înnegrite de vreme.

dscn2802

dscn2808

dscn2822

 1. Coborâm și ne rătăcim mai departe pe străduțele pietruite, înțesate de tarabe, restaurante chinezești și patiserii cu faimoasele delicatese portugheze, pasteis de nata (trebuie să le încercați neapărat, sunt mai mult decât delicioase!). În drumul nostru întâlnim Casa de Lou Kau Mansion, pe același tipar ca locuința mandarinului văzută anterior, așa că ne-am permis să o admirăm doar la exterior.

Pașii ne poartă, apoi, spre Camoes Garden, un parc împodobit de sărbătoare, cu decorațiuni roșii, specific chinezești. Ne odihnim aici pe una din băncile de la intrare, ca să ascultăm ritmurile pe care câțiva muzicieni trubaduri le cântă în piața din față – Camoes Square – loc unde copacii încă mai înfloresc în septembrie.

DSCN2829.JPG

„Bifăm” apoi obiectivele din apropiere:

 1. Biserica Sfântul Antonie (Igreja de Santo Antonio), cunoscută și ca Biserica Florilor (Fa Vong Tong)
 2. Casa Garden, rezidența elegantă a unui bogat negustor portughez
 3. Cimitirul protestant (Cemiterio Protestante)
 1. Pe înserat, ajungem și la telescaunul care avea să ne ducă pe dealul împădurit al cetății Guia (Fortaleza da Guia). Ușor izolată de oraș, fortificația este acum loc de plimbare și de sport în aer liber pentru localnici, în timp ce turiștii vin să admire capela și farul ce se află dincolo de zidurile de piatră, invadate de vegetație.

dscn2899

dscn2897

Aici am încheiat noi traseul celor 25 de obiective UNESCO pe care Macau le găzduiește în inima sa. Pe lângă acestea, însă, dacă timpul vă permite, merită descoperite și alte detalii ale peninsulei. Așadar, noi ne continuăm plimbarea prin oraș aici.

2 thoughts on “UNESCO World Heritage – Macau

Leave a Reply

Scroll Up
%d bloggers like this: