Slovacia 2021 | Aproape de România: Košice și obiective în împrejurimi

Cuprins

Ultima oprire de pe traseul nostru a fost în cel de-al doilea oraș ca mărime din Slovacia, după capitală, desigur. De aici, din Košice, sunt mai puțin de 200 km până la granița cu România, mai exact până la partea de nord a țării noastre, la vama de lângă Carei, în județul Satu Mare. Așa că e potrivit atât pentru un city break de weekend, cât și pentru o ședere mai pe îndelete.

Košice

Am ajuns la Košice după-amiaza, după un drum lung de aproape trei ore, pornind din Banská Bystrica. Chiar și așa, ne-am găsit energia, odată ajunși, cât să ieșim într-o plimbare de seară prin centrul orașului, ocazie cu care l-am descoperit luminat și efervescent, cu cinema în stradă, terase pline, fântâni dansante și colorate de lumini-curcubeu – o atmosferă vie, tinerească și energizantă de ne-a molipsit și pe noi, obosiți cum eram.

A doua zi, după un somn bun, am putut să explorăm și obiectivele din oraș mai în detaliu. Am ajuns mai întâi la Catedrala în stil gotic din centru, de departe cea mai impozantă construcție din oraș. E de altfel cea mai mare catedrală din Slovacia și cea mai estică catedrală în stil gotic occidental din Europa. Fațada în sine e o capodoperă, turnul înalt este accesibil turiștilor, în jurul catedralei sunt menționate numele participanților la cea de-a douăzeci și cincea aniversare a Curții Constituționale slovace, iar vizitele la interior se pot face doar cu tur organizat (care și aici este disponibil doar în limba slovacă, dar la intrare se găsesc carduri în limba engleză cu informații bine structurate despre fiecare parte a bisericii, despre altare, fresce și icoanele ce o împodobesc).

Dincolo de ea începe centrul istoric al orașului, cunoscut de altfel ca cea mai mare zonă monumentală urbană din Slovacia. Ne-a plăcut în mod deosebit parcul cu fântâni cântătoare (Spievajúca fontána) dintre catedrală și Teatrul de Stat (fântâni care seara se luminează în multe culori, o feerie pentru copii), Podul Iubirii (Most lásky) ce trece pe lângă Jakab’s Palace și atmosfera de pe Hlavná Street, vie și efervescentă, în care am fi poposit mai mult (dacă nu eram cu copii fără răbdare după noi :))).

Obiective în jurul orașului Košice

Ca să recuperăm distracția, ne-am orientat însă spre obiective din jur care îi atrag și pe cei mici.

Bobovka (Pârtia de bob)

La 10 km de centrul orașului, cu mașina, se află pârtia de bob – e una din cele mai dorite atracții din Košice și, vă spunem din experiență, e o distracție ce provoacă dependență! Cursa are 800 de metri lungime , coboară pe un tobogan din oțel, trecând prin 3 tuneluri, 9 curbe extreme și pe o pantă de aproximativ 28% înclinație, iar prețul pentru o tură este de 3 $ pentru adulți sau 1,5 $ pentru copii (dacă merg pe cont propriu). Pentru copiii însoțiți de un adult, tura este gratuită.

Bobul este dotat cu frână de mână de care te poți folosi la coborâre, dacă simți că prinde viteză prea mare, până în vârful pistei ești urcat automat pe o pistă separată, cu ajutorul unor scripeți, iar din vârf începe adrenalina! Când ajungi aproape de final se afișează pe un panou viteza pe care o ai la coborâre.

Pentru însoțitorii mai mici care nu sunt pregătiți pentru o cursă de bob, există un loc de joacă cu vedere spre pistă, de unde Ayola l-a urmărit cu interes pe Albert, alunecând pe pistă cu viteză. 🙂 Tot în jur se mai găsește și grădina zoologică din Košice, cea mai mare de altfel din Slovacia, și se pot face trasee în natură – fie până la o cabană din împrejurimi, fie la turnul de belvedere – sau pur și simplu poți încropi un picnic pe pajiște sau în pădure. E o zonă verde și frumoasă, unde te poți destinde, departe de aglomerația orașului.

> Distanța Košice – Bobovka este de 10 km, se ajunge în aproximativ 15 minute cu mașina.

Peștera Domica (monument UNESCO)

Supranumită și „mândria regiunii Gemer”, Peștera Domica e poate cea mai frumoasă peșteră pe care am avut ocazia să o vedem până acum. Este și cea mai mare peșteră din Slovacia, fiind întinsă pe o suprafață de peste 5000 metri, dintre care doar puțin peste 1000 metri sunt vizitabili. De fapt nu e doar o peșteră, ci un ansamblu de 712 peșteri săpate de un râu subteran care încă mai curge printre stâncile de sub pământ în anumite perioade și pe care turiștii se pot chiar plimba cu barca, explorându-i frumusețile. Din păcate, noi l-am găsit secat pe timpul verii, astfel încât ne-am mulțumit doar să fotografiem barca ce se odihnea pe albia secată, iar restul turului l-am parcurs pe jos.

E bine de știut că în interior e destul de răcoare, în jur de 10-11 grade Celsius, așa că o hăinuță în plus nu strică, mai ales că turul durează aproape o oră. Iar ceea ce e mai interesant e că peștera se întinde și sub teritoriul Ungariei (intrarea în peșteră fiind amplasată chiar la 2 km de granița dintre cele două țări), ba chiar comunică natural cu o altă peșteră din Ungaria, Peștera Baradla.

Turul este ghidat, organizat la ore fixe și, din păcate, doar în limba slovacă, dar la intrare am primit un flyer de unde am putut afla informații pe traseu. Pe parcurs am văzut stalactite si stalagmite uriașe, formațiuni spectaculoase într-o varietate de culori, ce împodobesc coridoare înguste și săli înalte și spațioase, un adevărat castel subteran ce a servit drept casă pentru animale și oameni preistorici deopotrivă. Chiar și acum peștera găzduiește peste 16 specii de lilieci ce trăiesc aici (noi nu am văzut niciunul, spre deosebire de peștera din Mina Farcu de la noi din Munții Pădurea Craiului).

> Distanța Košice – Domica Cave este de 77 km, se ajunge în aproximativ o oră și 20 minute cu mașina și traseul trece puțin prin Ungaria (dar nici la granița de intrare nici la ieșire nu a fost niciun control de vamă).

Bardejov (oraș UNESCO)

Aproape de granița cu Polonia, Bardejov este unul din cele mai vechi orașe slovace și, datorită gradului ridicat de păstrare a aspectului său medieval, este inclus în Patriomoniul UNESCO.

Odată ajunși în orașul înconjurat de coline verzi, după ce am trecut de zidurile de piatră ce încă se mai păstrează din Evul Mediu și care erau considerate printre cele mai moderne ale acelor timpuri, am ajuns curând în piața centrală a orașului. O piață dreptunghiulară de dimensiuni considerabile, delimitată de căsuțe cochete ce au aparținut vechii burghezii, construite toate în același stil, doar cu fațade diferit colorate care împrejmuiesc biserica în stil gotic ce domină orașul medieval. În centrul pieței, clădirea primăriei orașului întregește tabloul și, chiar dacă au trecut multe secole de la perioada de înflorire a sa, îți poți imagina și acum cu ușurință cum arăta orașul în acele vremuri.

Ne plimbăm și noi pe caldarâmul pietruit, ne oprim la una din cafenelele cochete amenajate acum la baza caselor din jurul pieții, admirăm sesiunea de tras cu arcul ce se desfășura în piață și pornim în descoperirea străduțelor adiacente, a locurilor de joacă și a părculețelor din cel ce e cunoscut ca unul din „cele mai gotice orașe ale Slovaciei”.

> Distanța Košice – Bardejov este de 77 km, se ajunge în aproximativ o oră și 10 minute cu mașina.

Biserica de lemn din Hervartov (monument UNESCO)

Într-un sătuc izolat, lângă un râușor și înconjurată de case bătrânești cu fațade albastru-aprins, biserica de lemn din Hervartov își înalță turla spre cer de mai bine de cinci secole.

E o bisericuță romano-catolică, construită în totalitate din lemn, cea mai veche biserică din lemn pe care o are Slovacia și, totodată, cea mai bine păstrată.

Când am ajuns am găsit-o închisă (ca mai toate bisericile de lemn pe care le-am vizitat, atât de la noi din Maramureș și Apuseni, cât și cele slovace descopeerite pe traseul nostru). Din fericire, aici am găsit un număr de telefon afișat la intrare, la care am putut suna, iar doamna care se ocupă de întreținerea ei a venit în câteva secunde și a deschis-o ca să îi putem vizita și interiorul.

Împodobit cu fresce pictate direct pe lemn cu un altar în stil gotic – unul din cele mai prețioase obiecte de aici, ce întruchipează scena Cinei de Taină -, interiorul bisericii are un farmec aparte, așa simplu, dar în același timp prețios. Am remarcat o oarecare asemănare între stilul picturii de aici, ușor neaoșă, și cel folosit la bisericile de lemn din Maramureșul nostru, care păstrează în linii mari același tipar. Probabil stilul acelor vremuri era același, indiferent de locație.

Ne-ar fi plăcut să vedem și alte biserici de lemn slovace, căci sunt opt astfel de locașe de cult aflate în patrimoniu UNESCO: două romano-catolice, trei protestante și trei ortodoxe, construite între secolele XVI și XVIII.

> Distanța Košice – Hervatov este de 75 km, se ajunge în aproximativ o oră și 10 minute cu mașina, dar traseul poate fi făcut după o vizită la Bardejov, de unde se ajunge în aproximativ 10 minute.


Tot despre Slovacia, la noi pe blog mai poți citi:

> Bratislava pentru copii

> De la Trenčín la Banská Bystrica

> Jurnal de călătorie: Slovacia 2021

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!