Republica Dominicană: road-trip estival între mare și ocean

Cuprins

În mijlocul verii, după vreo 9 ore de zbor, am aterizat în paradisul palmierilor, al valurilor spumoase și al apelor turcoaz. Au urmat două săptămâni în Republica Dominicană, iar locurile descoperite aici ne-au rămas pur și simplu în suflet.

Pentru că Republica Dominicană nu e doar despre plaje (cu toate că acestea sunt, într-adevăr, spectaculoase). Nu e, nici pe departe, doar despre servicii All Inclusive. Republica Dominicană e un spectacol al naturii în cele mai variate forme ale ei.

Punct de plecare și punct final: PUNTA CANA

Chiar dacă am aterizat în turistica Punta Cana, am rămas doar o noapte aici.

Mai ales că, în perioada când am fost noi, Punta Cana nu s-a ridicat, din păcate, la înălțimea renumelui său, în ciuda plajei cu nisip alb și a valurilor turcoaz din larg. Cât am stat noi aici, am văzut lângă mal și în apă „munți” de alge marine cu care tractoare și camioane se luptau zilnic ca să curețe plaja. Din păcate, munca părea cam în zadar, căci apa aducea alte și alte alge zi de zi. Se pare că e o perioadă nefastă pentru plajele din Punta Cana, căci de aproximativ 2 luni persistă această situație, după cum ne-a povestit un localnic.

Așa că noi am stat mai puțin la plajă și mai mult la piscină și, per ansamblu, ne-am felicitat pentru decizia de a vizita mai multe locuri din Republica Dominicană și pentru că nu am rămas doar în Punta Cana, aici unde am aterizat.

Pentru că această țară oferă mult, mult mai multe turiștilor săi decât o simplă stațiune turistică litorală, fie ea și cu nisip alb și valuri turcoaz. Chiar dacă Punta Cana e cea mai cunoscută stațiune dominicană, cel puțin în ofertele ce ajung la noi în țară, noi am preferat să vedem și alte locuri de pe insulă, așa că am închiriat mașină și duși am fost. După prima noapte petrecută aici, am pornit de dimineață spre peninsula Samana, ceva mai la nordul țării.

>> Unde am mâncat în Punta Cana și ne-a plăcut: Le Madison, Bella Napoli Pizzeria & Restaurant (am găsit și pizza vegană aici, pentru doritori).

>> Unde ne-am cazat în Punta Cana: TROPICANA SUITES BEACH CLUB and POOL

>> Vezi aici și alte locații de cazare în Punta Cana.

***

Prima oprire: Casa de Campo

Pe drum ne-am oprit la Casa de Campo, un resort întins pe un teren uriaș, cu vegetație luxuriantă, cu plajă proprie și cu un sat italienesc în vârf de deal, de-a lungul canionului unui râu ce curge în zonă.

Poți intra în complex pe bază de bilet de intrare (75 $ ne-a costat pe noi toți patru în total), iar apoi ai acces la toate facilitățile din complex.

Așa că, mai întâi ne-am oprit la plajă și la piscină la Minitas Beach, unde am făcut și prima baie pe insulă, de altfel. Am alternat marea cu piscina, ne-am întins la soare ca râmele și ne-am bucurat de nisipul alb și apele turcoaz pentru prima dată în Republica Dominicană. Ai acces aici și la băi, dușuri, restaurante și barurile de pe plajă, trebuie să vii însă cu prosopul propriu, căci nu primești la intrare. Mulți oameni erau cazați aici (cu toate că prețurile nu sunt printre cele mai mici de pe insulă, ba din contră), alții veneau pentru relaxare de o zi (ca noi).

Apoi am urcat până în vârful colinei, acolo unde a fost construit acel sat cu specific italienesc medieval. Altos de Chavon e un complex unde a fost reprodusă viața italienească din secolul al XVI-lea, adunând împreună muzee arheologice cu coloane și un uriaș amfiteatru în scări, restaurante și terase cu specific italienesc.

Căsuțe din piatră ce înconjoară o piață cu fântâni, unde se ridică bisericuța Saint Stanislaus, tot din piatră, sunt toate construite pe marginea râului Chavón, cu vedere spre canionul său și spre Marea Caraibelor.

Aici ne-am plimbat, am mâncat, am explorat sătucul (vederea spre canion e tare frumoasă) și apoi ne-am continuat drumul spre alte obiective de pe insulă.

***

În căutare de răcoare: Cascada Limon

E cald – torid ziua, chiar dacă am ajuns la început de sezon ploios în Republica Dominicană. Dar e frumos și spectaculos. Așa că tot din Punta Cana am pornit în locuri mai răcoroase, la câteva cascade renumite din zonă.

Prima dintre ele – Cascada Limon – e mai turistică pentru că e considerată cea mai frumoasă de pe întreaga insulă și, zicem noi, pe bună dreptate. Noi am găsit-o liberă pentru că am ajuns destul de dimineață, dar cât am stat aici s-au tot adunat turiști.

La capătul unui hike de aproximativ 40 minute prin pădure, de-a lungul unui râu cu ape transparente ce formează din când în când alte cascade mai mici, am ajuns la punctul de intrare în zona obiectivului nostru.

Există mai multe trasee ce ajung la cascadă, unele mai lungi, altele mai scurte, se pot închiria și căluți care să te ducă până aproape de cascadă, dar plimbarea pe jos îți permite să admiri vegetația luxuriantă, păsări de diverse feluri, șopârlițe ce îți ies în cale, ba noi am întâlnit și un șerpișor verde ce s-a retras speriat de pe cărare.

Odată ajunși la punctul de intrare, am achitat o taxă de aproximativ un dolar, iar de aici ne mai așteptau apoi încă vreo 200 de trepte de coborât. La capătul lor însă, supriza a fost pe măsură: ne-a întâmpinat cascada – măreață, impunătoare, înaltă de 40 metri -, iar la baza ei o piscină naturală turcoaz în care ne-am putut bălăci în voie. Ceea ce, desigur, am facut și noi.

Pentru că am venit foarte de dimineață, am avut norocul să o găsim complet liberă, dar cât timp am stat acolo au început să vină grupuri-grupuri de turiști, așa că la plecare piscina turcoaz de la bază era aproape plină. Nu degeaba este printre cele mai renumite locuri turistice din Republica Dominicană pentru amatorii de plimbări în natură. 🙂

A doua cascadă: Salto de Socoa

Cea de-a doua cascadă – Salto de Socoa – mai micuță de înălțime, dar la fel de frumoasă, e mult mai aproape de drumul principal și e mai cunoscută pentru localnicii ce vin aici să se întâlnească, să petreacă și să înoate la baza cascadei, pe ritmuri de bachata și reggaeton latino-american, răsunând din boxe portabile cu mulți decibeli.

N-am mers decât cinci minute de la parcare până am ajuns la ea, am dansat și ne-am bălăcit și noi alături de tinerii dominicani ce se adunaseră aici, apoi ne-am continuat drumul spre Samana, unde avea să fie următoarea noastră ședere.

Prețul de acces e de 50 DOP (Dominican Peso) la Cascada Limon și de 100 DOP la Salto de Socoa. Împărțim la 10 ca să aflăm echivalentul în RON. 🙂

Nu știu care din cele două cascade ne-a plăcut mai mult. Cert e că ne-au fascinat în egală măsură, ne-am bucurat de apele lor turcoaz și ne-au deschis apetitul pentru alte explorări ce au urmat.

Peninsula SAMANA

Mai bine de 4 ore am făcut cu mașina până în Samaná, orașul care dă și numele acestei limbi de pământ din nord-estul insulei. Dar chiar dacă ne-am cazat lângă oraș, am pus pe hartă și locuri spectaculoase de vizitat în această peninsulă.

Una din plajele de top: Playa Rincon

Prima și printre cele mai impresionante obiective din întreg sejurul a fost Plaja Rincon, cam la o oră cu mașina de Samana. E situată la nordul peninsulei, în timp ce orașul Samana e la sudul acesteia, deci a trebuit să traversăm peninsula, iar drumul până la ea nu e în cea mai bună stare, dar e acceptabil – cu ceva serpentine și multe „cocoașe”, cu localități dese și cam sărăcăcioase unde e forfotă multă.

Dar, odată ajunși, plaja e atât, atât de frumoasă, încât, cu picioarele în nisip și ochii ațintiți spre oceanul în cele mai frumoase nuanțe de turcoaz, uiți de drum, uiți că ți-e foame și că n-ai găsit restaurante deschise pe drum până aici (probabil din cauză că nu eram în plin sezon), iar tot ce îți mai dorești e să te arunci cât mai curând în valurile străvezii. Căci dacă există un turcoaz perfect în lume, sigur aici este. 💙

Desigur, nu în orice zonă a plajei se poate înota – sunt câteva restaurante amplasate pe plajă acolo unde apa e cea mai potrivită pentru îmbăiat – dar de culorile amețitoare, de palmierii impunători și de vibe-ul locului te poți bucura în oricare din zonele plajei (pe care, în mare parte, noi am găsit-o pustie).

  • Plaja Rincon este o plajă publică. Intrarea e gratuită, chiar dacă este păzită de un echipaj de poliție.
  • Plaja se întinde pe o suprafață de aproximativ 2 km.
  • Cea mai spectaculoasă zonă, după cum am putut vedea noi, se află în apropierea restaurantelor Brassa del Mar și Bar y Grill Minin (musai de văzut și plaja de lângă al doilea local, chiar dacă acolo nu se poate intra în apă, căci sunt valuri uriașe și stânci).
  • Plaja e, în general, neamenajată, chiar dacă se mai găsește câte un șezlong pe ici – pe colo. Frumusețea ei e naturală și bine păstrată, fără bărci sau alte metode de poluare (spre deosebire de Playa Blanca de pe Insula Baru din Cartagena, Columbia, la care ni s-a dus automat gândul, prin comparație).

Am mai întâlnit și alte plaje frumoase în călătoria noastră. Dar poate doar una se mai ridică la același nivel cu aceasta, care sigur ne va rămâne în minte ca un etalon nu prea ușor de atins.

***

Zona centrală din Santa Bárbara de Samaná: faleza și podul pietonal

Santa Bárbara de Samaná (mai pe scurt Samaná) este un oraș înghesuit și destul de sărăcăcios, după cum ne-am putut da noi seama, cu străzi înguste și aglomerate. Dar centrul orașului e chiar drăguț, cu faleza din jurul golfului, piața cu căsuțe colorate – parte a centrului comercial Pueblo Principe – și tot aici se găsesc și restaurantele cele mai bune din oraș.

De pe faleză, dincolo de golful ce servește drept port, se zărește un pod pietonal lung, ce leagă orașul de două insulițe din golf. Desigur că ne-am plimbat și noi pe acest Puente De Cayo și ne-am bucurat de aici de vederea spre oraș la apus pe de o parte, și spre oceanul nesfârșit pe cealaltă parte.

După două zile petrecute aici am pornit din nou la drum și ne-am continuat traseul pe coasta de nord a insulei, însoțiți de valurile oceanului și de foșnetul palmierilor ce străjuiesc drumul pe partea dreaptă. Din loc în loc nu poți să nu te oprești pentru poze, pentru priveliște și ca să absorbi cât mai mult în sertarele minții aceste momente paradisiace.

Am trecut și prin sătuce aglomerate, cu trafic mult, preponderent scootere, dar ordonat în felul lui, cu fructe exotice și bunătăți locale vândute pe marginea drumului, cu oameni adunați grupuri-grupuri, în special spre seară, când din toate terasele locale răsună ritmuri latino. Oamenii aici își văd liniștiți de treburile lor, iar noi ne bucurăm din mers de modul lor de a se distra și a se relaxa după încă o zi toridă ce s-a scurs alene peste noi toți.

>> Unde am mâncat în Samaná și ne-a plăcut: Taberna Mediterranea.

>> Unde ne-am cazat în Samaná : Apartamento Calle 5 No.10.

>> Vezi aici și alte locații de cazare în Samaná.

***

Prima cenotă dominicană: Laguna Dudu

Pe drum ne-am oprit și la Laguna Dudu, un loc despre care am aflat din mers. Am ajuns la ea cu jumătate de oră înainte de ora de închidere, dar suficient cât să ne bucurăm de frumusețea lagunei (și să urmărim câțiva curajoși ce au sărit cu tiroliana direct în apele ei).

Și nu e doar laguna cea care atrage turiști, ci și spațiul amenajat în jurul ei, un parc cu leagăne și copaci exotici, cu locuri de joacă pentru copii și cu o altă lagună, mai mică, alături de o semi-peșteră cu apă turcoaz și bancuri de pești, pe lângă care poți chiar păși, mergând pe un ponton. Un loc interesant, ne-am zis, înainte de a pleca mai departe.

Apusul ne-a găsit aproape de destinația noastră, la un restaurant de deasupra plajei, cu vedere spre oceanul ce primea cuminte globul roșiatic al soarelui rostogolindu-i-se în valuri.

Puerto Plata, bine te-am găsit!

Nordul insulei: PUERTO PLATA

Puerto Plata a fost o surpriză foarte plăcută pe traseul nostru, un oraș mai dezvoltat decât ce întâlnisem până atunci în estul insulei, cu multe locuri de vizitat și lucruri interesante de văzut.

Obiective în Puerto Plata

Am stat patru zile aici, iar timpul ne-a fost plin de dimineață până seara.

  • Am urcat cu telefericul până în vârful muntelui Loma Isabel de Torres de unde vederea spre oraș și ocean e inegalabilă. Pe platoul muntelui e amenajată o adevărată grădină botanică cu vegetație luxuriantă și diverse obiective drăguțe amenajate pe traseu, iar lângă stația de teleferic se ridică statuia lui Crist Redentor, ce se vede din oraș luminată seara. Am luat masa la restaurantul de sus, apoi am coborât cu aceeași telecabină, în ritmuri de „Dragostea din tei” ce ne-au însoțit până jos. 🙂
  • De aici ne-am îndreptat spre Fortaleza de San Felipe, amplasată pe colina numită „Puntilla del Malecón”, cu vedere spre Oceanul Atlantic și bătută de vânturi puternice.
  1. În altă zi am fost la plajă la ocean. Sunt mai multe zone de plajă amenajate, noi am mers pe Playa Grande, dar ne-ar fi plăcut să ajungem și la Playa Dorada, ceva mai în afara orașului. Cu restaurante pe plajă, umbreluțe din paie, valuri mai mici sau mai mari, în funcție de zonă, plaja e și aici, ca pe întreaga insulă, o metodă bună de relaxare într-o zi toridă.
  • Nu în ultimul rând ne-am delectat cu o plimbare prin centrul istoric din Puerto Plata. Pornind de la Parque Independencia, vizitând catedrala din centrul său și coborând apoi pe străduțele cu căsuțe coloniale și apoi pe altele amenajate acum în scop mai turistic – strada cu umbreluțe colorate, de un optimism molipsitor, apoi Paseo de la Dona Blanca, complet pictată în roz, cu diverse puncte fotografice amenajate pentru doritori.

Între o plimbare și alta, locul nostru de ședere de la Vilele Coresi ne-a răsfățat cu piscină și jacuzzi între arbori de mango, de avocado, bananieri și palmieri, cocoțați pe o colină din oraș, cu vedere spre căsuțele din vale.

Părăsind Puerto Plata, ne-am oprit într-un alt loc cu o însemnătate specială, despre care vom povesti însă într-o postare dedicată.

>> Unde am mâncat în Puerto Plata și ne-a plăcut:

  • Restaurante Atalaya del Chef – un restaurant exact pe plaja Playa Grande, cu vedere spre mare, minunat;
  • Jamvi’s – un restaurant chiar pe bulevardul principal al orașului, cu loc de joacă pentru copii, pizza bună și vedere de la înălțime.

>> Unde ne-am cazat în Puerto Plata: Ruhig, gross mit herrlicher Aussicht pe care o recomandăm cu tot dragul. E o locație excelentă, apartamentul spațios e amplasat într-o vilă cu vedere spre oraș, dotată cu piscină, jacuzzi și înconjurată de o livadă de bananieri, mango, avocado și alți arbori exotici ce întregesc peisajul mirific. Proprietarul e un neamț stabilit aici, el stă cu familia lui la parter, iar apartamentul de la etaj (cu două dormitoare, living generos, bucătărie, două băi și balcon) este cel ce se închiriază pentru turiști.

>> Vezi aici și alte locații de cazare în Puerto Plata.

***

Prima așezare a lui Columb: La Isabela

Înainte de a părăsi Puerto Plata, am facut un detur până în locul ce se numește La Isabela.

Numele i l-a pus însuși Cristofor Columb, după numele reginei Spaniei din acea vreme. De ce tocmai el? Pentru că aici a construit Columb prima așezare umană, alături de alți 39 de spanioli, în urma celei de-a doua călătorii a sa din Europa până în această parte nouă de lume pe care el a descoperit-o.

Povestea e lungă.

Când a plecat prima dată în expediție cu cele 3 caravele ale sale, primul pământ la care a ajuns Columb a fost pe această insulă, undeva în zona Haitiului de astăzi (pentru că Haiti și Republica Dominicană împart aceeași insulă). Pentru că una din caravelele sale s-a împotmolit în nisip, i-au folosit lemnul pentru a construi două turnuri și a fost nevoit să se întoarcă în Europa.

Venind a doua oară, nu a mai găsit nimic din ce a lăsat – nici turnuri nici oameni – căci băștinașii s-au răsculat și au ucis noii veniți care încercaseră să îi supună, așa că a fost nevoit să se stabilească în alt loc, unde a construit și prima așezare ce a ajuns la aproximativ 200 case. Și acesteia i-a pus numele La Isabela. Ați ghicit, e vorba de acest loc, unde am ajuns și noi în vizită, lângă Puerto Plata.

După 3 ani, Columb s-a mutat mai la sud, acolo unde astăzi se află capitala Republicii Dominicane, Santo Domingo.

Din vechea așezare s-a ales praful, în urma erorii unui primar ce a înțeles că trebuie să distrugă tot, când i se spusese să curețe localitatea… Din acest motiv, situl actual nu mai are nicio clădire în picioare, doar urme ale fostelor case, inclusiv cea care a aparținut lui Cristofor Columb, singura din piatră de altfel, alături de biserica satului (primul locaș de cult creștin din Americi) și de un spațiu de comerț. Restul așezărilor erau construite din lemn. Poate chiar din lemn de Guayacan, un arbore specific locurilor acestea, ce are lemnul atât de greu încât se scufundă în apă și nu se descompune, ci se pietrifică. Astăzi poți cumpăra de la magazinele de suveniruri tot felul de statuete și decorațiuni sculptate în acest lemn.

În tur am fost însoțiți de un ghid local ce ne-a povestit toate aceste lucruri. Prețul de intrare este de 100 pesos (aprox 2 $) de persoană, din Puerto Plata drumul durează aproximativ o oră, iar amplasarea așezării e pe malul oceanului, într-o zonă bătută de soare și de vânturi.

A fost o descoperire extrem de interesantă pentru noi și care a explicat puțin mai mult de unde provine cultul pe care îl au dominicanii față de Cristofor Columb.

Capitala SANTO DOMINGO

Capitala Republicii Dominicane are un aer cu totul diferit de celelalte orașe de pe insulă pe unde am ajuns.

Aici e singurul loc unde am văzut blocuri înalte, nu doar așezări coloniale sau case cu maxim un etaj. Centrul său istoric e renovat și bine pus în valoare. Unde mai pui că sunt și 2 linii de metrou, legate de o altă linie, deservită de telecabină cu scop de transport public.

Cu alte cuvinte, ca în orice țară, capitala e cea mai dezvoltată, iar diferențele sunt vizibile.

Pe unde ne-am plimbat noi în Santo Domingo?

🌞Parque National Los 3 Ojos (Cei Trei Ochi) se află chiar în mijlocul orașului, iar principala atracție de aici e un lac subteran, în interiorul unor peșteri la rândul lor spectaculoase, în care coborâm pe scări întortocheate până la ochiurile de apă.

Greu de spus ce ne-a impresionat mai mult aici.

  • Cele trei „ochiuri” pe care le face lacul, în trei peșteri diferite, dar care comunică între ele – Lago de las Damas, Lago la Nevera și Lago de Azufre.
  • Apele turcoaz în care se oglindește soarele pe alocuri, creând nuanțe de albastru nemaiîntâlnite.
  • Plimbarea cu bacul pe unul din lacurile subterane până la cel de-al patrulea lac (da, există și lacul cu numărul 4, chiar dacă numele vorbește doar despre 3 „ochi”), diferența e că acesta este suprateran, poate fi văzut și din afara peșterilor spre deosebire de celelalte trei, dar priveliștea către el e mult mai spectaculoasă de la interior.
  • Lianele ce ornează întreg decorul creând un contrast de verde – albastru extrem de fotogenic.

Sau mai curând toate la un loc fac din acest loc un „must see” al Dominicanei.

Prețul de intrare în parc e de 200 pesos / persoană (aproximativ 4 $), copiii intră gratuit, plata nu se poate face decât cash. Nu se (mai) poate înota în lacuri, dar se poate intra cu picioarele la margine, în fiecare din ele. Până la parcuri se poate ajunge cu mașina sau taxi, există o parcare generoasă la intrarea în parc.

Toată vizita durează aproximativ o oră și 30 minute, se poate intra și cu tur ghidat, iar dimineața sunt mai multe șanse să prinzi parcul liber – noi am ajuns în jur de ora 9 și l-am găsit complet liber, dar cât am stat noi s-au adunat grupuri-grupuri de turiști.

🌞Centrul colonial al orașului e foarte cochet, atât pe zi cât și pe timpul serii, când e tare frumos luminat. Pornind din Parque Indepenencia, pe aleea pietonală El Conde și până în Parque Columbus, locul unde se ridică și statuia „amiralului„, așa cum îl numesc dominicanii. În spatele statuii se poate vizita cea mai importantă catedrală a orașului – Nuestra Señora de la Encarnación. Iar de aici am ajuns la Fortăreața Ozama, apoi la ruinele unei vechi biserici și înapoi pe străduțe cu aspect colonial până la punctul de plecare.

🌞Farul lui Columb – un monument uriaș sub forma unei nave, privit de la exterior, sau a unei cruci uriașe, văzut din interior – ridicat în memoria lui Cristofor Columb și unde se consideră că se află îngropate și o parte din rămășițele sale pământești, după ce mormântul i-a tot fost plimbat și mutat prin mai multe țări, din Spania în Haiti, Republica Dominicană și chiar în Cuba, în funcție de dominațiile locurilor de-a lungul timpului.

🌞Grădina Botanică din oraș, considerată a fi în topul celor mai frumoase astfel de grădini din lume; sunt multe zone de vizitat aici, noi am ales să ne plimbăm cu trenulețul care face un tur al grădinii, am oprit la Grădina Japoneză, iar apoi am vizitat Mariposario – locul unde se transformă și cresc fluturași, spre încântarea Ayolei ce a fredonat un cântecel învățat la grădiniță despre omiduța ce se transformă în fluturaș. 🦋 Costul de intrare este de 5 $ / pers sau 35 DOP / pers.

🌞Faleza cu valuri spumoase de la malul Mării Caraibelor pe care, din păcate, am găsit-o pe cât de frumoasă în imensitatea valurilor sale, pe atât de murdară pe malul unde erau aruncate (sau deversate) tone de pet-uri, de plastic și alte gunoaie, printre care unii oameni trăiau, se plimbau, pescuiau…

🌞Iar la final ne-am încumetat să facem și o plimbare cu telecabina care, la fel ca și în Medellin-ul columbian, nu a fost construită în scop turisic, ci pentru a lega cele mai sărace cartiere de partea centrală a orașului, pentru a facilita comunicarea cu oamenii ce trăiesc aici și care și-au construit case pe cont propriu, dezvoltând adevărate favele, iar peisajul e cu adevărat dezolant…

Ne-am despărțit, însă, de Santo Domingo cu o imagine bună de ansamblu și ne-am întoars în Punta Cana pentru ultimele zile de plajă, locul de unde ne-am început călătoria și unde închidem cercul acestui traseu exotic pe insula cu aspect de Paradis.

>> Unde am mâncat în Santo Domingo:

  • Restaurant Sully (un restaurant exclusivist, păzit la intrare cu arme, unde se adună lumea bună capitalei, cu servire și mâncare excelente),
  • Jalao, în Parque Colon, chiar lângă catedrala orașului, în centrul zonei coloniale. Atmosferă colonială, muzică locală, mâncare bună, specifică locurilor.

>> Unde ne-am cazat în Santo Domingo: Acogedor Departamento en El Gala.

>> Vezi aici și alte locații de cazare în Santo Domingo.

Insula SAONA

Dar dintre toate plimbările noastre în Dominicană, cea mai paradisiacă experiență a fost cu siguranță turul de o zi pe Insula Saona.

O insuliță în mare parte nelocuită, despărțită de insula-mamă prin doar un kilometru de canal, pe care domnesc păduri de palmieri ce străjuiesc plaje cu nisip alb ca varul; se zăresc dintre apele turcoaz pe care le sparge bărcuța rapidă ce sare peste valuri într-o viteză ce unora le dă emoții, altora le crește adrenalina.

Turul nostru a fost organizat de compania Capitain Gringo, costul a fost de 55 $ / adult și jumătate din preț pentru copiii peste 3 ani, iar despre întreaga experiență de pe insula Saona am povestit într-un articol dedicat de pe blog.

>> Mai puteți citi aici despre experiențele altor bloggeri în Republica Dominicană:

Detalii organizatorice pentru un road trip în Republica Dominicană

Cele mai frecvente sejururi pe această insulă din America Centrală sunt organizate în regim All Inclusive, de obicei cu ședere în Punta Cana, cea mai estică stațiune dominicană. Dacă treci, însă, de aceste tipare, ai șansa să descoperi o țară spectaculoasă, locuri de vis, experiențe memorabile pentru o viață.

Din Punta Cana poți ajunge în excursii de o zi în câteva locuri frumoase – Casa de Campo, cascadele Limon și Socoa, poate chiar și Insula Saona – dar față de alte locuri distanțele sunt destul de mari: Samana 4h, Puerto Plata 5h, Santo Domingo 3h. Pentru ca să fim complet flexibili, noi ne-am organizat călătoria pe cont propriu, de la zbor și cazare, până la închirierea mașinii pentru plimbare pe insulă.

Transport spre insulă și intern

  • Am zburat cu avion de linie, Tap Portugal, cu plecare din Barcelona și escală în Lisabona (până în Barcelona am luat Wizz Air la dus și la întors). Nu au fost toate zborurile în aceeași zi. Tariful pentru zborul lung (Barcelona – Punta Cana) a fost de aproximativ 1500 euro pentru toți patru.
  • Am închiriat mașina din aeroport, la sosire, un Hyundai Verna, cu un cost de 480$/10 zile, fără limite de km și cu scaunele de copii incluse. Firma de închirieri la care am apelat este Joel Car Rental.
  • În mare, traseul nostru a fost: Punta Cana – Samana – Puerto Plata – Santo Domingo – Punta Cana. Dar pe lângă fiecare din aceste puncte am vizitat și alte locuri, așa cum am detaliat mai sus.
  • Pentru transportul intern, se plătesc taxele de autostradă, unde nu se acceptă decât cash, iar costurile variază între 100 -200 DOP / tronson (aproximativ 10-20 RON).
  • În ceea ce privește drumurile interne, străzile au o stare bună în general, dar se circulă încet căci majoritatea drumurilor trec prin localități, iar acestea sunt foarte aglomerate și efervescente.
    • Sunt multe scootere ce circulă alături de mașini;
    • Se conduce ca și la noi pe partea stângă;
    • Cel mai bun traseu pe unde am fost, din punct de vedere al calității drumurilor, a fost cel care leagă Puerto Plata de Santo Domingo, iar cel mai slab a fost cel spre Samana și Plaja Rincon.
    • Cel mai aglomerat trafic era, de departe, în Santo Domingo unde am stat la cozi uriașe și am petrecut mult timp în trafic, stând pe loc.

Cheltuieli și aspecte financiare

  • Cheltuielile noastre au ajuns la aproximativ 4000 euro pentru 2 săptămâni de sejur, cu zboruri, mașină, cazări, mese și cheltuieli zilnice incluse. Nu e mult, nu e puțin, dar ca regulă generală Republica Domincană nu este o destinație ieftină.
  • Am folosit cardul Revolut acolo unde s-a putut plăti cu cardul, iar pentru lichidități am retras cash, fără comision, de la ATM-urile Scotiabank.
  • La restaurante, în general, taxele nu sunt incluse în preț (au valoarea cam de 25% din notă), iar pe lângă aceasta se adaugă uneori și fee de 10% pt servicii. 

Siguranță

  • Nu am avut nicio problemă de siguranță și nu pare nimic periculos pe acolo, totul bine și calm.
  • Nu am avut niciun motiv să ne facem griji, lumea se bucură de vizitatori și încurajează turismul.
  • La bănci e singurul loc unde am văzut paza echipată cu arme, iar în drum spre Haiti drumul e păzit de armată, care te oprește pentru verificări. În rest, nimic care să atragă atenția.

Destinație child friendly

Republica Dominicană e una din destinațiile unde copiii s-au simțit foarte bine și de unde nu și-ar mai fi dorit să se întoarcă acasă. Cel mai mult le-a plăcut la plajă, desigur, dar au găsit și alte obiective pe gustul lor:

  • Plajele sunt, în primul rând, extrem de atractive pentru copii. Sunt multe plaje frumoase, diferite, cu intrare lină în apă – au fost atracția principală a sejurului pentru ei.
  • Le-au mai plăcut mult cascadele în care s-au putut bălăci.
  • Telecabina și parcul natural de pe muntele din Puerto Plata.
  • Grădina Botanică și trenulețul din Santo Domingo.
  • Insula Saona în mod special.

Și, pe lângă acestea, sunt cu siguranță și alte locuri care au rămas nedescoperite, un motiv bun să ne reîntoarcem cândva pe această insulă exotică, atât de valoroasă din punct de vedere turistic.

Până atunci, să avem călătorii cu descoperiri interesante, oriunde ne poartă pașii!

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!