Plimbare de toamnă cu barca pe canalele din Amsterdam

Cuprins

Într-unul din weekend-urile lunii octombrie am ajuns în Amsterdam – acest oraș construit pe ape, fascinant prin diversitate, istorie și arhitectură – care, așa cum aveam să descoperim, parcă se învăluie într-o lumină magică toamna.

Îl mai descoperisem în treacăt și cu alte ocazii, ne plăcuse și atunci, dar nimic nu se compară cu imaginea pe care am surprins-o acum. Un Amsterdam scăldat în lumina caldă a unei zile însorite de octombrie e un oraș complet asortat cu toamna.

Clădiri în nuanțe pastelate, perfect aliniate. Străduțe înguste cu terase pe caldarâm. Copaci umbroși, cu frunze ruginii, ce se întind de-a lungul canalelor cu apă. Marea de biciclete parcate sau în mișcare, unele împodobite, altele colorate în nuanțe vii, altele mult iubite. Neobositele bărcuțe ce plimbă turiști și localnici deopotrivă – pe lângă locuri istorice, pe sub poduri înflorate, peste tot prin inelul de canale al Amsterdamului, acest monument înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din anul 2010.

De ce o plimbare cu barca în Amsterdam?

E posibil să ajungi aici într-un city break de weekend.

Sau, și mai scurt, într-o escală mai lungă dintre două zboruri (așa cum ni s-a întamplat nouă când ne-am întors din Uruguay în 2019).

În oricare dintre cele două variante, timpul e scurt pentru vizitat la pas orașul. Și atunci, una din cele mai bune soluții este o plimbare cu barca, un mod de a vedea câte puțin din toate, dar în special centrul istoric al Amsterdamului, concentrat în interiorul inelului de canale al orașului.

În întreg orașul sunt 165 astfel de canale ce au fost create inițial cu scopul de a stimula transportul și comerțul. Între timp, și-au păstrat rolul de transport, dar au dobândit și unul turistic, plimbările cu barca fiind printre principalele atracții ale turiștilor ce ajung aici.

Și e de înțeles, căci totul pare mai minunat văzut de pe barcă – fie că treci pe lângă clădirile perfect aliniate, fie că te strecori cu barca pe sub arcadele podurilor înflorate sau pe canale înguste unde ai impresia că nu încape nici cea mai mică barcă. Dar, surprinzător, am reușit să ajungem pe apă chiar și în cele mai ascunse locuri și pe cele mai mici căi navigabile, descoperind tot felul de comori ascunse ale orașului.

Ce variante sunt pentru tururi cu barca?

Așa cum e de așteptat, tipul tururilor pot varia și sunt adaptabile în funcție de cerințele turiștilor.

De exemplu, noi ne-am plimbat cu barca aproape două ore, dar majoritatea tururilor existente se întind pe o perioadă de aproximativ o oră. E suficient timp pentru a explora zona centrală, pentru a admira Amsterdamul din barcă și pentru a te întoarce apoi la locul de unde ai plecat.

Dar există, de asemenea, și alte opțiuni. Noi am identificat mai multe variante de plimbări pe apă care ne-au făcut cu ochiul:

  • servicii de tipul hop-on-hop-off – care funcționează la fel ca autobuzele turistice din marile orașe, doar că de această dată sunt cu barca: urci în barcă, cobori unde vrei, te plimbi prin oraș și revii la locul unde ai coborât pentru a urca în altă bărcuță care să te ducă spre următorul punct de explorat;
  • tururi romantice cu barca – la lumina lumânărilor, de obicei pe timp de seară, cu atmosferă intimă și relaxantă, băuturi fine și gustări locale – este tipul de tur care nu se potrivește neapărat într-o excursie cu copiii (decât dacă ai cu cine îi lăsa preț de vreo două ore 🙂 );
  • însă am găsit și variante child-friendly pentru plimbările cu barca: pe lângă tururile mai des întâlnite în care copiii împart pizza sau clătite pe o barcă în timp ce se plimbă pe canalele din Amsterdam, există și tururi mai inovative în care copiii ascultă povești despre pirați și aventuri pe mare, sunt însoțiți de personaje costumate și participă la aventură căci primesc binocluri, creioane colorate și tot felul de activități de rezolvat pe parcursul turului. Un astfel de tur este acesta.
  • desigur, există și tururi private, intime, pentru grupuri mici ce vor să sărbătorească un eveniment privat;
  • și, nu în ultimul rând, există varianta de a închiria o barcă pe cont propriu, pe care să o conduci personal, dacă îți place și ai experiență; noi nu ne-am agajat la acest tip de aventură, dar cu siguranță este una memorabilă și plină de adrenalină.

Cum să te pregătești pentru tur?

În funcție de ce îți dorești, o plimbare cu barca în Amsterdam poate fi atât o experiență pusă la punct până la cele mai mici detalii, cât și una stabilită ad-hoc, pe nepusă masă, când ești în trecere pe lângă portul unde sunt ancorate bărcile gata de plecare.

În oricare din cazuri, este bine totuși să ai la tine o geacă sau o haină ceva mai groasă (în special pentru copii), pentru că pe apă aerul poate fi ceva mai rece, curenții mai prezenți și, în general, puțin mai frig, așa că e păcat să nu te bucuri de această experiență la maxim. Dacă totuși nu ai cu tine haine groase, poți alege o barcă deja echipată cu pături pentru turiști, la care poți apela pe parcursul plimbării.

În cealaltă extremă, există de asemenea posibilitatea ca soarele să strălucească prea tare și atunci pielea noastră să aibă de suferit, căci bărcile sunt în general neacoperite, pentru a putea trece pe sub poduri și arce ce traversează canalele. Așa că, noi avem mereu la noi (de obicei la mama în geantă) cremă și ochelari de soare pe care să îi putem folosi în situații de acest gen.

În funcție de durata traseului, nu strică să puneți în bagaj și băuturi sau gustărele cu care să vă delectați pe parcursul călătoriei. Sunt și companii ce pun la dispoziție contra-cost o selecție de băuturi care se găsesc deja pe barcă la urcare, dar puteți opta să le aduceți voi dacă vă doriți. În plus, fructe, brânzeturi olandeze (care sunt absolut delicioase și vin într-o varietate de arome și gusturi!), goffres, mini-clătite, croissante și orice vă mai face cu ochiul prin oraș merge luat pe barcă și savurat alene, în ritmul legănat al vâslelor ce despart apa.

Și nu în ultimul rând, nu uitați să luați cu voi aparatul de fotografiat sau măcar telefonul, pentru poze memorabile de pe traseu. Amsterdam e un oraș foarte instagramabil, așa că nu există dubii că nu veți avea parte de cadre minunate și poze reușite dintr-o astfel de plimbare! Noi am umplut memoria telefonului cu fotografii și parcă tot ar mai fi fost cadre de imortalizat ce mi-au scăpat! 🙂

Care sunt atracțiile și traseul turului în Amsterdam?

 Majoritatea obiectivelor turistice ale Amsterdamului sunt localizate în jurul canelelor, de aceea să treci cu barca pe lângă ele este probabil unul din cele mai bune moduri de a le admira.

Am pornit traseul nostru din portul orașului, aproape de Sea Palace, o construcție în stil chinezesc amplasată chiar la malul apei. De aici, am trecut pe lângă NEMO – Muzeul de Știință destinat special copiilor (de vizitat dacă aveți timp!) și am intrat pe canalele din interiorul cercului orașului. Mai întâi pe unele largi, spațioase și apoi, trecând pe sub poduri, am ajuns pe altele din ce în ce mai înguste, astfel încât două bărci ce se întâlnesc trebuie să se aștepte una pe cealaltă pentru a putea trece pe sub același pod.

Am trecut pe rând pe lângă vechiul far ce deservea orașul în trecut, pe lângă cea mai veche cafenea din oraș amplasată într-o căsuță mică, neagră și cam strâmbă, pe care stă scris anul 1695, alături de numele său – De Sluyswacht, pe lângă clădiri perfect aliniate, turle și biserici, cafenele și poduri și biciclete, multe biciclete, oriunde ai privi în jur.

Apoi, sunt multe alte muzee și obiective turistice pe care le poți zări din barcă, dar care merită și o vizită dedicată, dacă aveți timp la dispoziție:

  • Casa Anne Frank, locul unde s-a ascuns și a trăit o fetiță evreică, autoarea unui jurnal celebru, care a fost capturată, trimisă în lagăr și ucisă în al Doilea Război Mondial;
  • Casa Memorială Rembrandt, unde marele pictor a locuit și a picat;
  • Muzeul Van Gogh ce găzduiește expoziții valoroase ale faimosului pictor (în jurul acestuia se află și alte muzee, în clădiri impozante ce delimitează o esplanadă întinsă, cu locuri de joacă pentru copii, cafenele, bănci pentru relaxare și fântâni arteziene);
  • Skinny Bridge, unul din cele mai vechi poduri ale Amsterdamului ce se ridică la trecerea navelor și care noaptea este luminat cu mii de leduri, transformându-l într-un loc foarte romantic pentru turiști și localnici.

Ce mai poți vizita în Amsterdam după turul pe apă?

Dacă vă mai rămâne puțin timp liber după plimbarea cu barca, merită să mai colindați puțin orașul, căci sunt și alte locuri interesante și foarte turistice:

  • Dam Square sau Piața Regală din Amsterdam;
  • Van Gogh Museum și alte muzee din jurul Museumplein;
  • Bursa de Valori (Beursplein) și taurul din piață, pentru noroc la bani :);
  • Saint Anthony’s Gate și cartierul chinezesc din jurul Pieței Nieuwmarkt;
  • diverse locașuri de cult din oraș cu arhitecturi deosebite;
  • Vondelpark, un fel de Central Park al Amsterdamului – mare, verde, cu lac și locuri de joacă prietenoase cu natura;
  • Foodhallen, sau altfel spus Food Market, o zonă cu diversitate culinară și culturală :);

Aceasta a fost experiența noastră din Amsterdam. Noi am facut turul cu barca cu Flaship Amsterdam, dar sunt o mulțime de companii ce își oferă serviciile pentru a destinde și a plimba turiștii în călătorii pe apă.

>> Unde ne-am cazat în Amsterdam: A&O Amsterdam Zuidoost.

>> Vezi și alte cazări disponibile în Amsterdam aici:

Booking.com

Dacă ați fost deja, așteptăm să ne scrieți cum vi s-a părut. Dacă nu ați ajuns încă, vă dorim să o faceți. Aaa, și un ultim sfat: înainte de a urca pe barcă nu uitați să mergeți la toaletă, căci pe parcursul turului nu veți avea acces (singurele accesibile sunt toaletele publice, amplasate din loc în loc chiar pe stradă, dar destinate exclusiv băieților) 😀

Gata, am spus tot ! 😀 Enjoy Amsterdam!

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!