Orașul Suceava – pagini de istorie

Bucovina poartă imaginea lui Ștefan cel Mare în orice colț al ei.

De aceea, după escapada de pe Tihuța, bunicii au ținut neapărat să îmi arate locurile de unde țara a fost condusă în timpul acestui viteaz domnitor și orașul care cândva a fost capitala Moldovei. Așa am ajuns și la Suceava. Și nu am regretat.

Chiar dacă timpul nu ne-a permis să poposim prea mult, am reușit să vizitez câteva locuri care nu trebuie ratate dacă ajungeți pe acolo.

Și dacă vorbim de istorie, cel  mai important obiectiv al orașului este Cetatea de Scaun, recent restaurată și amenajată. Atestată din anul 1388, de pe vremea lui Petru al II-lea Mușat, cetatea a fost întărită și consolidată de Ștefan cel Mare, devenind și loc al multor lupte pe care acesta le-a purtat cu turcii,  Și dacă piticoții ca mine se pot mulțumi să o privească de pe esplanada din față, pentru cei care doresc să o viziteze, cetatea este accesibilă zilnic între orele 10 și 18, contra unei taxe de intrare, diferențiată pe categorii de vârstă.

20160727_143254cetateTot în preajma cetății poate fi vizitat și Muzeul Satului Bucovinean, un sătuc de căsuțe presărate printre alei cu flori, unde timpul a rămas pe loc. De asemenea vizitabil, acesta este deschis pe tipul verii după același program ca al cetății, zilnic.

20160727_155921Coborând apoi pe un drumușor prin parcul cetății, ajungem în câteva minute la statuia marelui Ștefan, simbol al Sucevei din anul 1977, când a fost înălțată aici. Mami mi-a povestit cum era o adevărată încântare să o zărească printre copacii din centrul orașului și apoi să urce cele  câteva sute de trepte până la ea, când era mică. Trecerea timpului a lăsat urme pe soclul său, de unde scenele de război din bronz s-au desprins și au căzut. Totuși, Ștefan rămâne la fel de impunător acolo sus, pe calul său, cu paloșul în mână.

20160727_151836Iar înainte de a părăsi zona cetății, la baza colinei ne-am oprit la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, monument istoric construit de Ștefăniță Vodă, cu rol de Mitropolie a Moldovei pe vremea lui Petru Rareș. Pe mine m-au atras instant turlele multicolore și interiorul ușor obscur, îmbrăcat în fresce, unde se găsește și racla Sfantului Ioan cel Nou.FotorCreated20160727_161736Am părăsit Suceava fericit că m-am plimbat pe urmele lui Ștefan și că am cunoscut orașul unde  mami a copilărit. Și cred că mă voi mai întoarce, pentru că Suceava mai are și alte locuri frumoase de descoperit.

Later Edit: Primul obiectiv de văzut la următoarea vizită în Suceava va fi Muzeul de Istorie, tocmai renovat și redeschis vizitelor. Abia aștept să văd Sala Tronurilor și să-l aud pe Ștefan vorbind oștenilor săi.

4 thoughts on “Orașul Suceava – pagini de istorie

 • Pingback: Vacanță la bunici în Bucovina – Părinți călători

 • October 28, 2016 at 1:30 AM
  Permalink

  What I find so intneestirg is you could never find this anywhere else.

  Reply
 • June 10, 2017 at 6:39 AM
  Permalink

  Uite ca am gasit asta pagina web despre Orașul Suceava – pagini de
  istorie, cautand despre maramu. Acum tre sa recunosc ca faci treaba super.

  poate vrei sa vezi si pagina http://cazare-maramures.net un site despre maramures.
  Multam

  Reply
  • June 11, 2017 at 8:39 AM
   Permalink

   Mulțumim pentru aprecieri 🙂 Ne-ar face placere sa ajungem și în Maramureș cu piticul nostru, cu mult drag!

   Reply

Leave a Reply

Scroll Up
%d bloggers like this: