Nessebar – o picătură medievală dintr-o Mare Neagră

Oau mami, ce faleză largă! Și ce pod colorat! Și câte căsuțe din lemn, și biserici din piatră! Îmi place mami, ne mai plimbăm?” Fremătam de încântare la fiecare pas făcut prin Nessebar, încă de la intrarea pe podul ce leagă orașul vechi de partea continentală.

La 5 km de Sunny Beach, Nessebar e o oază de istorie pe care marea o mângâie cu valurile ei. Atestat cu 3000 de ani în urmă, a fost cunoscut prima oară sub numele de Messambria, de la numele fondatorului așezării. Istoria a curs peste aceste locuri, locuite inițial de greci, cucerite apoi de romani, și mai târziu de turci, dobândind de-a lungul timpului o importanță strategică și portuară.

Acum, orașul încă mai păstrează urme ale cetății de altădată – intrând pe vechea poartă de la intrare, străbătând străduțele pietruite, printre case cu aspect pitoresc  și admirând ruinele nenumăratelor biserici de piatră. Toate aceste detalii l-au inclus în urmă cu mai bine de 30 ani în patrimoniul UNESCO.

DSCN1694

DSCN1699

Fascinați de toate lucrurile pe care tati mi le povestea în plimbarea noastră, am străbătut podul cu faleză largă, am trecut pe lângă moara de vânt și am intrat pe porțile vechii cetăți.

DSCN1819.JPG

DSCN1700

Pășind pe străduțe umbroase și înguste (pășind, vorba vine; eu admiram totul din cărucior), am ajuns la biserica Hristos Pantocrator, monument rămas în picioare aproape în întregime și loc unde acum se organizează expoziții de picturi cu tematică bisericească.

DSCN1707.JPG

Ne-am pierdut mai departe pe străzi pietruite, din ce în ce mai înguste, unde clădirile au început să se perinde în fața noastră: căsuțe vechi din lemn, case pescărești, terase strecurate printre copacii umbroși, ruine vechi, balcoane înflorate. Și tot mai multe bisericuțe, unele întregi, altele în ruine, apăreau în fața noastră: Sfânta Sofia, Eleusis, Sfântul Ștefan, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

nessebar

DSCN1789

bis

DSCN1805

Ne-am oprit apoi la cel mai estic punct al peninsulei, unde o terasă perfect amplasată oferă o vedere pe care o poți admira la nesfârșit: valurile mării sclipind prin ferestrele deschise, pescărușii în zbor, briza ușoară și malul înverzit creează tabloul perfect.

DSCN1724

DSCN1735

DSCN1736

DSCN1739

Atrași de priveliște, ne-am apropiat, coborând scările până la faleză, de unde ne-am continuat plimbarea admirând marea albastră, bărcuțele acostate la mal, stâncile pe care se odihneau pescăruși și riviera continentală ce se vede până departe, dincolo de Sunny Beach. De fapt, faleza cochetă înconjura peninsula, oferind posiblitatea unui tur complet în jurul vechiului Nessebar.

DSCN1775

DSCN1756

DSCN1765

DSCN1781

Și astfel am ajuns din nou în fața porții de piatră de unde plecasem, încântați că atât de aproape de noi pot fi astfel de minuni atât de frumos păstrate.

Iar pentru mine plimbarea a fost o primă lecție de istorie.

One thought on “Nessebar – o picătură medievală dintr-o Mare Neagră

Leave a Reply

Scroll Up
%d bloggers like this: