Detalii organizatorice cu privire la vizita în Siria

Cuprins

În prelungirea sejurului din Liban, unul dintre noi (tati, că e mai curajos) și-a extins puțin șederea prin aceste locuri, cu un traseu turistic prin… controversata Siria.

Și dacă despre ce a văzut acolo a tot povestit pe pagina noastră de Facebook și vom dedica acestui subiect un articol special, îi dăm cuvântul să detalieze în acest articol cum se poate organiza un astfel de tur în Siria acum și la ce aspecte trebuie să fim atenți dacă ne dorim să ajungem ca turiști în această țară extrem de interesantă, dar la fel de controversată.

Tati, ai cuvântul!

Cum poți ajunge în Siria?

Sejururile pe cont propriu sunt efectiv imposibile la ora actuală, astfel încât trebuie apelat la o agenție locală. Pe social media și pe internet în general, două astfel de agenții sunt mai active și mai ușor de reperat – eu am apelat la Marrota.

Acestea pun la dispoziție servicii complete – trasee de diverse complexități pe diferite zile (de la 2 la 14), cazări de patru stele, cu mic dejun, intrări la obiectivele din program, ghid local, transport privat cu vehicul adaptat mărimii grupului, atât între obiectivele din interiorul țării, cât și legătura de la Beirut sau Amman până în Damasc, cu trecerea de la vamă prin cele mai frecvente porți de acces pentru străini și nu numai.

În afara ofertei prestabilite, se pot negocia și tururi personalizate, lucru la care am apelat și eu, modificând traseul de 5 zile / 4 nopți, astfel încât să acopăr ceva mai multe obiective decât cele incluse în turul standard.

Prețurile pentru un tur similar încep de la aproximativ 1500 USD și scad în funcție de numărul de persoane din grup. Nu e nevoie de plată în avans, am achitat întregul tur abia după ce am fost preluat din Beirut și am ajuns în Damasc.

Cum se obține viza pentru Siria?

De emiterea aprobării pentru viză se ocupă tot agenția de turism, eu primind confirmarea undeva la câteva zile după ce am „bătut palma”.

Costul vizei este și el cuprins în prețul turului, doar taxa de viză se achită extra și se încasează la vamă. Eu am platit 67 $, pentru că era singura valută pe care o aveam cu mine, chiar dacă la ghișeul de la vamă mi s-a cerut inițial 60 €.

De ce bani ai nevoie în Siria?

Deci, deși e bine să aveți și ceva euro cu voi, cel mai ușor de schimbat în moneda locală (SYP, lira siriană) este dolarul.

De menționat că și în Siria, ca și în Liban, există un curs paralel mai ridicat decât cel oficial, deși discrepanțele nu sunt la fel de mari. (de ex. la cursul oficial 1 $ = 2500 SYP, iar la casele de schimb valoarea dolarului era mai mult decât dublă). Valorile „frecventate” ale cursului valutar la zi pot fi consultate pe site-uri specifice, cum ar fi acesta: https://sp-today.com.

De asemenea, uzul dolarului în viața de zi cu zi nu este acceptat la fel ca în țara vecină unde puteam achita cam peste tot și cu dolari (restaurante, benzinării, magazine etc.). În Siria, în schimb, am încercat să cumpăr cu dolari cash suveniruri din souq-uri, dar comercianții nu au acceptat plata cu nimic altceva decât lire siriene.

Pentru schimbul efectiv al dolarilor în lire siriene, pentru cheltuielile proprii, am apelat din nou la agenția de turism care a intermediat schimbul, pentru că nu prea există posibilități de a schimba valută la cursul „practicat”, pe cont propriu.

Ce mai merită menționat este că prețurile sunt foarte mici în general, o masa completă ajungând la 40-50 lei, mici gustări pe stradă (falafel, înghețată etc.) fiind 2-3 lei, intrarea la hammam + masaj 25 lei șamd.

Care este logistica din spatele unui astfel de tur?

Pentru a ajunge din Beirut în Siria, am fost preluat de o mașina libaneză care m-a ajutat să trec peste birocrația vamală, fiind apoi preluat de la graniță de o alta mașină, siriană de această dată, care urma să mă aducă în Damasc.

La fel și la retur, am pornit cu mașina siriană din Damasc, însoțitorul m-a ajutat să trec în Liban, iar o altă mașină libaneză m-a condus la aeroportul din Beirut.

Pe parcursul întregului tur am circulat cu o mașină siriană, cu șofer propriu și însoțit de ghid acreditat.

Demn de menționat mai e faptul că există o raționalizare a combustibilului în Siria. Cu alte cuvinte, localnicii nu pot achiziționa combustibil din sursele oficiale, puse la dispozție de stat, mai mult de 25 litri, o dată la 10 zile. Pentru orice altă nevoie suplimentară există și în acest domeniu o piață neagră, cu prețuri duble și practici dubioase.

Din acest motiv, agenția a pus la dispoziție două mașini pentru a putea ajunge la toate obiectivele, dar chiar și așa am fost nevoiți sa apelăm la samsarii de combustibil din zona Homs.

Unde am fost cazat în Siria?

În cele patru nopți petrecute în Siria, am stat la trei hoteluri – cu standarde decente, mic dejun inclus, energie electrică 24h și internet cu viteză bună:

  • Emar Hotel în Damasc;
  • Aleppo Palace în Aleppo;
  • Vila Rosa lângă Krak des Chevaliers.

Toate rezervările au fost făcute de agenția de turism înainte de începerea turului și mi-au fost confirmate în documentul oficial pe care mi l-au trimis inițial.

Este conexiune la internet în Siria?

Pentru a fi permanent conectat, din diverse motive, am hotărât, la fel ca în majoritatea țărilor pe care le vizităm în afara UE, să achiziționez un card SIM local, cu date mobile incluse.

La sfatul ghidului, am apelat la o cartelă prepaid cu 20 GB de date de la Syriatel, companie despre ale cărei operațiuni citisem înainte că fuseseră închise. Cu toate acestea, semnalul a fost bun spre foarte bun în mare parte a teritoriului, chiar și în deșert, spre Palmyra. Mai degrabă mici probleme de semnal am întâlnit în centrul vechi al Damascului.

Ce mai trebuie știut despre accesul la internet: ca în majoritatea țărilor cu regimuri politice autoritare, accesul pe nenumărate site-uri este blocat dacă folosești IP-uri locale.

Cum se prezintă infrastructura în Siria după război?

Ca și țara vecină, Liban, Siria suferă de mari probleme în a-și asigura diverse materiale de primă necesitate – curent electric, gaz, combustibil. Din această cauză, orașele sunt întunecate după lăsarea nopții, fiecare zonă primind electricitate pentru perioade scurte, prin rotație.

Din acest motiv, hotelurile, restaurantele, magazinele se bazează pe nelipsitele generatoare pe care le întrețin și le alimentează pe cont propriu.

Cu toate acestea, drumurile sunt în general bune, parte din ele fiind refăcute după aplanarea conflictului.

Și cea mai stringentă întrebare… ești în siguranță ca turist în Siria?

Peste tot în Siria armata este omniprezentă – în oraș, pe drumurile între orașe, la intrările în orașe etc. Rolul acesteia e să supravegheze liniștea publică, pacea cu greu obținută și să prevină escaladarea oricărui alt posibil conflict, așa că în niciun moment nu m-am simțit în pericol.

Am fost însă opriți de mai multe ori, la diverse checkpoint-uri pentru verificări. În cadrul tuturor acestor verificări, ghidul a trebuit să prezinte itinerariul și scopul călătoriei noastre, uneori fiind necesară și prezentarea unor premise suplimentare în zona respectivă (așa cum a fost cazul pentru Palmyra) sau confirmări telefonice ale veridicității informațiilor prezentate.

Războiul civil sirian nu poate fi considerat încheiat; el e încă în desfășrare, dar e puternic estompat ca și intensitate. Însă urmele lui au rămas vizibile cam peste tot – clădiri dărâmate, poduri peste autostradă căzute, orașe părăsite stau mărturie a luptelor aprige desfășurate de atâția ani pe aceste pământuri cu destin trist.

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!