Despre călătorii pe mare și evoluția lor în timp| Recenzie carte (C)

Recenta noastră călătorie în Delta Dunării și plimbările cu barca pe acolo mi-au deschis în ultimul timp curiozitatea pentru acest tip de transport, mai puțin încercat de mine până acum.

E adevărat că am mai avut câteva plimbări scurte cu bărcuța până acum, dar fie eram prea mic să le mai țin minte, fie nu îmi treziseră mie suficient interesul atunci.

Acum, însă, e altceva. Vântul zburlindu-mi părul, stropi sărind, udându-mi fața și senzația pe care ți-o dă o bărcuță ce „fuge” pe apă cu motorul la putere maximă sunt noi descoperiri pe care numai o călătorie pe apă te ajută să le experimetezi.

Așa că mi-am lăsat curiozitatea să o invadeze cu „de ce-uri” pe mami până când, nu mică mi-a fost bucuria să descopăr în biblioteca mea o carte nouă: „Chemarea mărilor” scrisă de Ali Mitgutsch și recent apărută în limba română la Editura Cartea Copiilor.

Conținut

Cartea își propune să povestească, cu mult umor și pe înțelesul celor mici, evoluția formelor de navigație pe apă, de la simpli bușteni sau mănunchiuri de trestii, până la corăbii și vapoare uriașe, cât niște palate de lux plutitoare.

Detaliile prezentate îmbină elemente istorice cu aspecte mitologice și chiar biblice, neuitând să amintească de Arca lui Noe, descoperirea Americii sau marile bătălii navale. Nici pirații și corsarii nu sunt uitați, pe lângă viața marinarilor care este prezentată în detaliu.

M-au amuzat copios imaginile primului om ce a încercat să plutească, aterizând în apă de nenumărate ori, am învățat o grămadă de lucruri noi (de exemplu pașii construcției unei bărci din scoarță de copac), dar m-au și surpins multe curiozități (de exemplu, știați că primele bărci pneumatice au fost construite din piei de porci? sau că Țara de Foc își trage numele de la focul care ardea tot timpul în bărcile pescarilor?).

Prezentarea cărții specifică drept grupa de vârstă potrivită intervalul cuprins între 6 și 12 ani, dar cu explicațiile potrivite și urmărind imaginile foarte detaliate și explicite, cred că se potrivește pentru orice copil pasionat de bărcuțe și vapoare.

Preț și link

Sunt sigur că, la fel ca mine, mai sunt mulți copii curioși și încântați de plimbările pe apă, așa că, dacă vă gândiți să le faceți o surpriză, vă ajut eu cu detaliile: în varianta în limba română, cartea se găsește pe site-ul Editurii Cartea Copiilor și poate fi comandată online de aici. Prețul este de 39 lei și, în plus, la orice comandă făcută, mai primiți din partea editurii o carte cadou.

Concurs

Și, ca de fiecare dată, atunci când recomandăm o carte nouă oferim și una cadou cititorilor noștri, pentru ca și alt copil să se bucure de surpriza pe care am avut-o eu când am descoperit cartea.

Așadar, concurs! Ca să puteți participa, trebuie să îndepliniți două criterii:

 • să ne scrieți în comentarii, aici sau la postarea de pe Facebook, ce vi se pare cel mai interesant la această carte și de ce v-o doriți în biblioteca voastră;
 • să dați like postării articolului, de pe pagina noastră de Facebook.

Câștigătorul va fi desemnat duminică, 8 septembrie, și va fi anunțat pe pagina de Facebook Parinti Calatori.

Între timp, haideți să mai profităm de vremea frumoasă și de ultimele zile de vacanță ca să mai tragem o fugă la apă, la Dunăre, la mare, să mai vedem bărcuțe și să ne mai plimbăm cu ele până nu ne cucerește toamna!

8 thoughts on “Despre călătorii pe mare și evoluția lor în timp| Recenzie carte (C)

 • September 2, 2019 at 9:58 PM
  Permalink

  Baiatul meu este in perioada ” cine a inventat?”, asa ca aceasta carte cu siguranta i-ar fi pe plac. Ii plac enciclopediile si sa citeasca /i se citeasca despre exploratori si inventatori, motiv pentru care vacanta aceasta l-am dus la Chateau du Clos Lucé sa vada inventiile lui Leonardo da vinci. Multumim pentru recenzie!

  Reply
  • September 2, 2019 at 7:02 PM
   Permalink

   Ooo, ce interesant suna! Si ce frumos sa afli de copii asa curiosi, care vor saafle cat mai multe! Ne bucuram ca aceasta recenzie a ajuns la voi si sper sa va fie de folos! Mult succes

   Reply
 • September 4, 2019 at 1:52 PM
  Permalink

  BUna,

  Mi se pare o carte foarte reusita si plina de informatii pentru copii. AL meu are 5 ani aproape cred ca i-ar placea sa afle cum se construiesc barcile si cum se construiau, mai ales pentru ca suntem fani emisiunea How it s made:) In weekend ne uitam la tot felul de lucruri.

  Reply
 • September 4, 2019 at 3:17 PM
  Permalink

  Pare foarte interesanta, cu multe detalii istorice. Cred ca e bine s-o ai in biblioteca pentru orice viitoare proiecte scolare ale copilului mai mare.

  Reply
  • September 5, 2019 at 11:27 AM
   Permalink

   Tatal meu (bunicul celor doi baieti ai mei pe care ei nu l-au cunoscut din motive care nu tin de noi) a fost un mare pasionat de yachting, fiind printre primii romani carora li s-a acordat permisiunea, pe vremea lui Ceausescu, de a iesi din tara, astfel indeplinindu-si cel mai arzator vis din adolescenta. Pasiunea pentru barci cu vele nu i s-a stins niciodata. Cand varsta nu i-a mai permis sa mearga pe mare, a rememorat experientele traite scriind doua carti. Cat de frumos ar fi, pornind de la aceasta carte, sa le povestesc despre pasiunea bunicului lor care i-a adus atat de multa fericire.

   Reply
   • September 8, 2019 at 1:51 PM
    Permalink

    Ce poveste frumoasa si ce motiv emotionant pentru a intra in posesia premiului oferit de noi! Se pare ca si soarta v-a suras, deoarece ne bucuram sa va anuntam ca sunteti fericita castigatoare a cartii “Chemarea marilor”, asadar va asteptam sa ne contactati in privat pe pagina de Facebook sau pe email la adresa contact@parinticalatori.ro pentru a ne transmite detaliile aferente livrarii!
    Felicitari!

    Reply
 • September 5, 2019 at 10:49 AM
  Permalink

  Imi place felul in care este organizata informatia in aceasta carte si cred că băiețelul meu ar fi incantat de ea, fiind in perioada “de ce”-urilor.

  Reply
 • September 5, 2019 at 11:52 AM
  Permalink

  Cei de la ‘Cartea copiilor’ au editat numai carti extraordinare. Este o mare sansa pe care o au copiii nostri, de a citi carti de calitate. Cred ca este singura carte pe care inca nu o am din lista lor. Cumva nu ma impresionase si imi dadea impresia de prea multa informatie, si despre nave pe care nu le pot vedea si ‘live’. Asa ca multumesc pt prezentare. Este in cos 😉

  Reply

Leave a Reply

Scroll Up
%d bloggers like this: