Cipru în 50 de fotografii. Ce am făcut, ce am văzut, ce merită vizitat

Chiar dacă e atât de aproape de noi, din păcate nici eu, nici ai mei nu am ajuns până de curând în Cipru, insula de la sud de Turcia.

În ultimii ani, însă, a devenit o destinație tot mai populară la noi în țară, motiv pentru care și companiile aeriene și-au adaptat ofertele de zbor și au început să zboare spre Cipru din tot mai multe orașe de la noi.

La începutul lui iunie, am profitat de weekendul prelungit și am plecat și noi spre fâșia de pământ cipriotă din mijlocul Mediteranei. Nu știam mai nimic despre insulă atunci, dar cele patru zile petrecute acolo ne-au îmbogățit din toate punctele de vedere. Iar de data asta, am decis să lăsăm fotografiile să vorbească în locul nostru:

1. Plajele

Cu nisip fin, cu umbreluțe de stuf, cu terase amplasate în bătaia brizei dar, mai ales, cu apele atââât de clare, de curate și de… turcoaz, parcă nu ai mai vrea să pleci de pe oricare din nenumăratele plaje cipriote care au devenit renumite în lume. Noi ne-am simțit minunat și e unul din principalele motive pentru care vrem să revenim în Cipru.

Vedere de pe insula din Nissi Beach în Ayia Napa
Vedere de pe insula din Nissi Beach în Ayia Napa
Vedere de pe insula din Nissi Beach în Ayia Napa
Vedere de pe insula din Nissi Beach în Ayia Napa
Konnos Beach – una din plajele din topul celor mai frumoase din lume
Nissi Beach în Ayia Napa
Mackenzie Beach în Larnaca

2. Relieful

Chiar dacă e renumit pentru mare și plaje, Cipru are și alte forme de relief spectaculoase ce merită descoperite vizitând insula. Pe lângă solul arid, deseori stâncos și cu formațiuni ciudat pietrificate, am avut ocazia în zilele petrecute aici să colindăm pe drumuri de munte – șerpuite, sinuoase, abrupte, într-o tihnă deplină și departe de orice urmă de civilizație. Pe ici – pe colo câte o mănăstire ascunsă de oameni e singura care însuflețește peisajul.

Vedere între munți, pe drumul spre Mănăstirea Machairas
Vedere între munți, pe drumul spre Mănăstirea Machairas
Relief stâncos pe insula din Nissi Beach în Ayia Napa
Pod natural din stâncă, în zona Cape Greco
Țărm cu relief stâncos specific insulei

3. Orașele

Poate primul gând când vine vorba de Cipru nu vă zboară la ce e de vizitat pe spectaculoasa insulă, dar noi vă garantăm că sunt multe locuri ce merită descoperite aici. Orașele în sine – multe dintre ele – ascund povești interesante, istorii nebănuite, străduțe cochete și obiective impresionante. De la Nicosia – singura capitală divizată din lume, la Ayia Napa – al cărui nume se traduce prin ”Padurea Sfântă”, inspirată de legenda icoanei care se află în biserica din mijlocul orașului, și până la Larnaca – orașul efervescent unde avioanele aterizează aproape de plajă, la care se adaugă orașele din partea turcească a insulei, toate au o poveste interesantă de spus turiștilor veniți să le descopere.

Nicosia  – vedere de sus din Turnul-Muzeu Shacolas
Zidurile vechiului oraș Nicosia, în apropiere de Statuia Libertății
Imagine de ansamblu în piața turcească din Nicosia
Centrul orașului Ayia Napa

4. Locașele de cult

Biserici ortodoxe din piatră și mănăstiri somptuoase în partea grecească a insulei. Moschei, foste biserici transformate în moschei sau vechi biserici abandonate și decrepite în partea turcească a sa. Diferențele sunt mari, din acest punct de vedere, între cele două zone, dar cu atât mai interesante.

Biserica Sfântul Lazăr din Larnaca
Santa Maria Abbey – actualmente moschee în partea turcească a Nicosiei
Catedrala Sfânta Sofia transformată în moschee în centrul turcesc al Nicosiei, actualmente Selimiye Camii – exterior
Mănăstirea Machairas între munți, în partea grecească a insulei
Biserica Sfântul Lazăr în centrul istoric al orașului Larnaca
Mănăstirea medievală din Ayia Napa, locaș ce dă și numele orașului după icoana descoperită și păstrată aici

5. Terasele

Taverne, terase, restaurante în aer liber, orice formă de destindere în mijloc de oraș e și aici la mare căutare, ca în orice zonă grecescă. Fiecare cu specificul său, tradiționale sau moderne, la malul mării sau pe străduțele orașelor vechi, colorate sau hippiote sunt, cu siguranță, una din atracțiile insulei.

Terasă pe faleza din Larnaca
Terasă în centrul istoric din Nicosia
Terasă cu vedere spre mare, la Konnos Beach

6. Mâncarea

Și dacă amintim de terase, nu putem să nu amintim de specialitățile culinare atât de gustoase de care te poți bucura pe insula cipriotă. La mare căutare sunt fructele de mare, de la creveți, la scoici delicioase, calamari proaspeți sau diverse crustacee. Nu uităm nici de faimoasă brânză greceacă halloumi ce umple de arome o banală salată sau diversele tipuri de pește pe care eu nu le refuz niciodată. Dacă ajungeți în partea turcească, veți descoperi și aici specialități tradiționale turcești, la fel ca la ele acasă.

Platou cu mix de fructe de mare
Specialitate culinară specific grecească
Salată grecească cu halloumi

7. Gercia tradițională

Chiar dacă e o țară distinctă, în Cipru simți totuși suflul Greciei tradiționale – pe străduțe în nuanțe azurii, în fațada unei case viu colorate, în aromele ce ne gâdilă năsucul de la terasele mereu pline sau în gustul mâncării specific grecești. Dacă ți-e dor puțin de Grecia, ciprioții vor avea grijă să ți-l aline cum știu ei mai bine.

Casă tradițională pe faleza orașului Larnaca
Casă tradițională în Nicosia
Străzi cu specific grecesc în Nicosia
Străzi cu specific grecesc în Nicosia

8. Zona turcească (Ciprul de Nord)

Despre partea aflată sub ocupație turcească a Ciprului, sau Ciprul de Nord cum îl numesc turcii, puțină lume știe prea multe. Cert este că e o zonă unde nu vine oricine ajunge pe insula cipriotă, un teritoriu cu o istorie zbuciumată, izolat de restul insulei prin așa-zisele „zone tampon”, unde hoteluri, case, biserici și sate întregi sunt părăsite și lăsate în decrepitudine, o fâșie de pământ ce creează pe alocuri impresia că și acum stă parcă pe un sac de pulbere, dacă e să ne luăm după garnizoanele ce stau de pază din loc în loc la granița dintre cele două nații sau după însemnele ONU ce asigură stabilitatea în zonă. Mai multe, însă, despre această lume miserioasă, dar extrem de interesantă deopotrivă, vom povesti într-un articol viitor.

Punctul vamal de trecere din partea grecească în partea turcească din capitala Nicosia
Hamam turcesc în Nicosia
Vechi han turcesc cu moschee în curtea interioară, în partea turcească a capitalei Nicosia
Mărfuri vândute de negustori în bazarul turcesc din Nicosia
Condimente specific turcești în bazarul din centrul capitalei Nicosia
Porta Kyrenia în zona turcească a capitalei Nicosia

În puținul timp pe care l-am petrecut aici, știm însă că nu am reușit să vedem tot ceea ce această insulă minunată are de oferit turiștilor săi. De aceasta, apelăm la ajutorul vostru, ca să completăm articolul cu cât mai multe informații utile. Voi ce ați vizitat și ce v-a plăcut cel mai mult când ați fost în Cipru?

5 thoughts on “Cipru în 50 de fotografii. Ce am făcut, ce am văzut, ce merită vizitat

 • June 30, 2018 at 5:39 AM
  Permalink

  Noi am zburat in Larnaca, de unde am luat taxi pana la hotel, in apropiere de Limassol. In fata hotelului era statie de autobuz, de unde acesta făcea cam 20 min pana in Limassol. Orasul are o faleză foarte mare si modernă, cu multe pontoane, loc de joaca, iar zona portului este foarte luxoasa cu restaurante foarte frumoase. Am pătruns seara si in zona veche a orasului cu străduțe linistite si terase elegante. Cu masina închiriată am vizitator Paphosul, ziua zoo, unde copiii au fost foarte încântați de spectacolul cu papagali, apoi faleza , unde am admirat in tihna un apus de soare minunat, seara ne-am plimbat prin oras, frumos dar foarte pustiu, tinând cont poate de faptul ca era luna octombrie, desi restul oraselor vizitate erau foarte animate. O zi plina am avut pt Nissi Beach, Fig Tree Bay, apus de soare in zona Cape Greco si seara plimbare prin Ayia Napa. Pt cateva ore am ajuns si in Nicossia,in ultima zi, dar nu am trecut in partea turcească deoarece timpul nu ne-a mai permis. Restul zilelor le-am petrecut la plaja hotelului si la piscină si ne-am bucurat de mâncarea minunata si priveliștea superba din hotel si restaurant. Si noi ne dorim sa mai ajungem cat de curand in Cipru!

  Reply
  • July 10, 2018 at 6:19 PM
   Permalink

   Sună ca un sejur super reușit, numai bun pentru o vacanță alături de copii 🙂 mulțumim că ați împărtășit cu noi experiențele voastre!

   Reply
 • Pingback: Travel outside the box: Nicosia și Ciprul de Nord (II) – Părinți călători

 • Pingback: Revolut – o descoperire ce ne-a revoluționat cheltuielile în călătorii – Părinți călători

 • Pingback: O privire înapoi către un 2018 ce stă să se încheie – Părinți călători

Leave a Reply

Scroll Up
%d bloggers like this: