Cât de mult contează Instagramul în călătorii?

În weekend, am avut ocazia să particip la primul eveniment organizat anul acesta de Digital Parents Talks pentru bloggerii de pe piața de parenting. Am așteptat cu mult entuziasm această întâlnire și pot să vă spun că a meritat fiecare secundă. Cea de-a zecea ediție DPT își propunea să ne vorbească despre tainele Instagram-ului. Și cum contul nostru de Insta încă mai are nevoie de îmbunătățiri, iar noi nu suntem niște profesioniști ai acestui canal de Social Media, nu am stat de două ori pe gânduri înainte să acceptăm provocarea participării. Aveau să ne vorbească trei profesioniști în domeniul lor și de la fiecare dintre ei am învățat lucruri super utile.

Robert Diaconeasa (aka Daddycool.ro) e deja ultra cunoscut în online și în presă pentru activitatea sa, de la blog la campanii umanitare sau articole de presă. Ieri aveam să aflu că Robert este și un pasionat de călătorii alături de familie, că profilul lui de Instagram e special dedicat fotografiilor din plecări și că știe o mulțime de tips & tricks care l-au ajutat să adune în aproape un an peste 10000 followeri și pe care a vrut să le împartă și cu noi:

– în primul rând, e important ca profilul creat să te reprezinte – ca cei care îți văd pozele să te cunoască așa cum ești tu și cum ești perceput și în viața reală.

– pentru asta, trebuie să te cunoști pe tine și să știi clar cum vrei să te vadă lumea; iar pozele pe care alegi să le împarți cu ceilalți să nu facă rabat de la linia pe care ai ales s-o urmezi.

calitatea pozelor este unul din factorii esențiali ce fac diferența între un cont de succes și unul banal pe Instagram. De aceea, e important ca pozele să fie realizate într-un mod cât mai profesionist cu putință, iar ceea ce suprind ele să transmită povești și emoții.

– secretul acestei rețele sociale constă în hastaguri (#). Fără ele, pe Instagram poți fi ca și invizibil. Stă, însă, în mâinile noastre să descoperim ce hastaguri sunt cel mai des căutate, care sunt cele mai potrivite să le folosim și, de ce nu, să ne creăm unul specific profilului nostru.

– probabil știți deja că Instagamul pune la dispoziție mai multe filtre de prelucrare a fotografiilor înainte de publicare. Ce nu știați, poate, e că folosind câte un filtru diferit la fiecare poză de pe Instagram, riscăm să creăm impresia unui cont lipsit de unitate și, poate, prea dezorganizat. O soluție mai potrivită ar fi alegerea unui filtru preferat, aplicat fiecărei fotografii, la intensitate diferită.

– bineînțeles, există și alte metode de prelucrare a fotografiilor în online. Snapseed sau Pomelo sunt doar două din aplicațiile puse la dispoziția utilizatorilor de smartphone-uri, pentru a obține fotografia perfectă.

– și asa am aflat că un profil de succes pe Instagram trebuie să fie un profil unitar – creat după reguli bine definite, aranjat într-o ordine vizibilă și relevant pentru domeniul pe care îl promovează.

– iar dacă am respectat toate aceste sfaturi de îmbunătățire a profilului nostru, există și o serie de reguli nescrise ale Instagramului prin care putem să ne facem profilul mai vizibil. Poate ați auzit de regula “3 likes + 2 comments” sau metoda “link in bio”, poate ați consultat deja în secția de Insights care sunt orele de vârf pentru profilul vostru sau aplicați deja metoda “follow back”? Dacă nu, poate ar fi bine să o faceți.

Despre Mihai Răitaru recunosc că nu știam prea multe până acum, dar așa am avut ocazia să cunosc un fotograf profesionist ce ne-a arătat și nouă puțin din arta unei fotografii perfecte. La evenimentul din weekend, pe lângă faptul că a avut răbdarea de a analiza și oferi sfaturi pe fotografia preferată a fiecăruia dintre noi, ne-a dezvăluit și câteva reguli din arta fotografiei:

regula treimii – pe cât de interesantă pe atât de ușor de aplicat atunci când folosești un aparat foto profesionist sau un smartphone cu setări avansate. Secretul e să fie împărțit cadrul în nouă careuri, iar elementul ce face subiectul fotografiei să fie prins în jurul cadrului din mijloc.

linia orizontului – se consideră că nu e potrivit să fie prinsă la mijloc într-o fotografie, pentru a nu “tăia” imaginea în două. Dar, evident, ca orice regulă, exista cazuri când poate fi încălcată.

luminozitatea e unul din aspectele ce dă calitate fotografiei, astfel că e important să apelăm la setările imaginii pentru ca imaginea să fie clară și elementele surprinse să nu se amestece între ele.

De la Alina Rachieru Ilie am aflat în primul rând de brandul de cămăși pe care îl conduce și al cărui promtor în Social Media este – Pineberry, o companie cu mult succes în special la export, ce și-a găsit inspirația în fructul cu același nume, obținut ca mixul dintre căpșună și ananas.

Din perspectiva persoanei responsabile pentru promovarea în Social Media, Alina ne-a povestit cum se vede contul unui blogger prin ochii unui antreprenor ce caută o colaborare de promovare și ne-a sfătuit:

– să nu amestecăm contul personal cu cel de business

– să investim în Instagram Ads dacă urmărim monetizarea profilului

– să participăm activ prin comments, likes and follows pe conturi cu aceeași temă ca a noastră, pentru a atrage mai mulți utilizatori interesați

– să nu facem rabat de la calitate – fie că sunt poze făcute cu telefonul sau cu un aparat foto performant, important e să fie “curate” și să transmită o poveste, o emoție care să ajungă la cei ce o văd.

Am strâns cu grijă toate aceste sfaturi prețioase, făcându-ne deja planuri despre cum să le aplicăm cât de curând, și le-am povestit aici ca și alți cititori să aibă aces la ele și să le folosească în mod eficient. Evident, în urma evenimentului am tras și concluziile proprii. Iar dacă ar fi să le enunțăm, acestea ar suna cam așa:

  • Dacă obișnuiți să călătoriți mult și căutați un mod de promovare sau o faceți pur și simplu din pasiune, Instagram se potrivește ca o mănușă cu acest hobby. Folosiți-l la maxim!
  • Un cont de Instagram de succes e cel care oglindește calitatea, originalitatea și naturalețea – nu fiți zgârciți cu ele!
  • Ca în orice domeniu, succesul înseamnă timp, iar Instagram solicită mult timp din partea utilizatorilor săi, pentru a deveni cunoscuți în online.
  • Contul nostru de Instagram s-a născut de curând, din aceeași pasiune din care a apărut și blogul, dar utilizând până acum tehnici specifice amatorilor. Cursul din weekend a venit exact la timp, înainte de aventura noastră în Chile, unde ne propunem să punem în practică sfaturile primite și să revoluționăm contul de Instagram (https://www.instagram.com/parinti_calatori/). Ne puteți găsi fotografiile și utilizând hastagul #parinticalatori. Vă invităm să ne urmăriți și promitem că vom face tot posibilul să nu dezamăgim 🙂

Am scris aceste rânduri cu capul în nori (la propriu), la peste 10000 metri deasupra pământului; dacă n-am prezentat suficiente detalii sau am ratat unele aspecte, ne iertați, dar aruncați numai un ochi la cum se văd Anzii de aici de sus.

Voi ce ziceți, merită să ne urmăriți contul de Instagram? 🙂

2 thoughts on “Cât de mult contează Instagramul în călătorii?

Leave a Reply

Scroll Up
%d bloggers like this: