10 obiective pentru copii în Barcelona

Cuprins

Cu siguranță sunt 1000 de lucruri pentru care merită să vizitezi Barcelona. Se spune, însă, că oricât ar sta aici, niciodată un turist nu va reuși să o descopere pe deplin. Așadar, noi am ales 10 motive (și bune!) pentru care Barcelona merită vizitată… alături de cei mici! 


Tibidabo

L-am pus în cap de listă pentru că este preferatul nostru – cel mai înalt punct al Barcelonei, cu o vedere inegalabilă spre oraș și spre mare. Muntele Magic, așa cum e numit, oferă o mulțime de lucruri de făcut pentru cei  mari și cei mici. Pe lângă impresionanta catedrală ce se ridică aici, în vârful căreia statuia lui Iisus veghează asupra orașului, am descoperit unul din cele mai vechi parcuri de distracție din lume. De la carusele, trambuline, trenulețe, mașinuțe, roller coaster tematic, montagne russe sau roata Giradabo, până la un „zbor” cu Avió, primul simulator de zbor din istorie, toate se găsesc aici, dispuse pe șase niveluri distincte. Evident că eu eram atât de încântat încât alergam dintr-o parte în alta, așa, caraghios, cu pași de începător (dar un începător sigur și hotărât, vă asigur!). Curiozitatea mea nu a fost de ajuns, însă; în unele atracții ale parcului l-am lăsat doar pe tati să urce, eu neavând acces din cauza limitelor minime de înălțime impuse. Așadar, e important să măsurați piticii înainte de a vă aventura în distracție!

Tibidabo – vedere spre Barcelona
Vedere spre Barcelona de pe Tibidabo
Platforma parcului de distracții Tibidabo
Carusel și Catedrala – Tibidabo
Tibidabo – lacătele iubirii

Parcul Guell

Unul dintre cele mai cunoscute obiective ale Barcelonei, parcul lui Gaudi e ca un castel pentru copii, în aer liber: căsuțe cu turnuri ca din turtă dulce, băncuțe dantelate, uriașa salamandră din mozaic multicolor, coloane cu forme ciudate ce sfidează gravitația, vegetația luxuriantă și aceeași vedere de sus spre orașul de la malul Mediteranei. O plimbare ca un basm e ceea ce oferă aleile acestui parc unic în lume. Cea mai mare parte a parcului poate fi vizitată gratuit, dar pentru cea mai atractivă zonă a sa este necesar să vă achiziționați bilet de intrare. Ca să evitați cozile permanente de la casele de bilete, există posibilitatea achiziționării lui în avans, de pe site-ul oficial. Atenție însă, în acest caz orele de intrare trebuie strict respectate, întârzierile ducând la anularea biletului (noi am ajuns la limită, după o goană pe străzile orașului, până la intrarea în parc 🙂 ).

Parcul Guell – vedere spre oraș de pe platforma centrală
Parcul Guell – detalii
Parcul Guell – intrarea principală
Parcul Guell – salamandra din mozaic
Parcul Guell – coloane

Sagrada Familia

Impresionant e un cuvânt prea mic pentru ceea ce simbolul Barcelonei are de oferit vizitatorilor săi. Atât de multe legende, istorii și semnificații se rotesc în jurul măreței catedrale, încât o singură vizită aici pare insuficientă. Pentru cei mai mari, muzeul de la subsol vine ca o lumină în marea de simboluri ce învăluie întreaga construcție. Pentru cei mici, atenția se oprește pe jocul de culori ale vitraliilor, prin care lumina se îmbracă, se metamorfozează și pătrunde în falduri, învăluind interiorul. Ca și în cazul parcului, Gaudi a pus și aici accentul pe curcubee de culori, pe coloane și turnuri cu forme neobișnuite, pe înflorituri în piatră care dau unicitate operei. O odă adusă lui Dumnezeu – devenită patrimoniu UNESCO – ce își așteaptă finalizarea de mai bine de 130 de ani.

Sagrada Familia – vedere de ansamblu
Sagrada Familia- exterior
Sagrada Familia – detalii fațada exterioară
Sagrada Familia – vitralii
Sagrada Familia – coloane interioare
Sagrada Familia – detalii interior
Sagrada Familia – altar

Barceloneta și Port Vell

Pentru noi, litoralul Barcelonei e una din cele mai relaxante zone ale orașului.  Fie că ne e dor de o joacă în nisip, fie că vrem să facem o baie în apa mării sau doar o plimbare pe faleza mângâiată de briza caldă, Barceloneta are loc pentru toată lumea. Cel puțin eu m-am distrat de minune pe plajă. Și dacă adăugăm castelele din nisip – adevărate opere de artă, construite la marginea falezei – plimbările cu vaporașul pe mare, o vizită la Acvariul de lângă portul vechi sau o tură în turnul lui Columb ce îl străjuiește, avem imaginea completă a unei zile perfecte în Barcelona cu copiii.

Port Vell
Barceloneta – faleza și baloane de săpun
Barceloneta – plajă
Marea Mediterană – plimbare cu vaporașul
Barceloneta – faleză: castele de nisip
Barceloneta – faleză

Camp Nou

Eu am moștenit pasiunea pentru sport de la tati. Așa că mă bucur de fiecare dată când vizităm încă un stadion de fotbal. După Bombonera, casa celor de la Boca Juniors în Argentina, a venit rândul să ajungem la încă o echipă renumită în lume: FC Barcelona. Camp Nou e un alt fel de muzeu în aer liber – un muzeu pentru suporteri. Locul e vizitat tot timpul de copii de toate vârstele și, cu puțin noroc, poți asista și la diverse antrenamente desfășurate de cei mai mici. Nici mami nu s-a plictisit – a avut de descoperit un magazin imens cu suveniruri, haine și articole marcate cu însemnele echipei catalane – o adevărată repriză de shopping tematic.

Camp Nou – intrare
Camp nou – magazin de suveniruri
Camp Nou – intrare stadion

Plaça d’Espanya și Fântânile Magice

Aproape în fiecare seară, pe timp de vară, fântânile din Plaça d’Espanya își încep programul de dans și culoare, pe ritmul muzicii. Excepție fac serile de luni și marți când sunt zilele lor de odihnă 🙂 Spectacolul adună de fiecare dată o mare de oameni, atât turiști cât și localnici, într-un cadru el însuși impresionant: plecând din centrul celei mai mari piețe a orașului și trecând printre Turnurile Venețiene, bulevardul ne duce în fața fântânilor, de unde trepte largi urcă spre somptuosul Muzeu Național de Artă din Catalunya. Priveliștea și atmosfera de basm este completată de dansul fântânilor, însoțit de exclamațiile de uimire, fascinație și extaz ale copiilor și părinților, la unison.

Plaça d’Espanya – vedere de ansamblu
Muzeul Național de Artă din Catalunya
Fântânile Magice
Fântânile Magice – spectacolul de seară

Castelul Montjuïc

Aproape de Palatul Național, pe o altă colină a Barcelonei, Castelul Montjuïc străjuiește orașul încă din anii 1600. Cândva închisoare, apoi bastion de apărare sau bază armată, acum fortăreața are rol de muzeu pentru turiști, loc de relaxare pentru localnici și minunat punct de belvedere spre întreaga Barcelona, dar mai ales spre port, pentru toți curioșii. De ce l-am adăugat pe lista locurilor iubite de copii? Pentru toate cele spuse deja și, în plus, pentru plimbarea cu telegondola și funicularul ce ne-au adus până în vârful colinei. Eu sunt deja fan declarat al acestor mijloace de transport 🙂

Teleferic spre Montjuïc
Castelul Montjuïc
Montjuïc – vedere spre port
Montjuïc – loc de relaxare

Plaça de Catalunya și Rambla

Niciun turist venit aici nu are cum să nu ajungă pe Rambla, cocheta stradă pietonală  flancată de magazine pentru toate gusturile, tarabe cu suveniruri, cafenele și restaurante îmbietoare și înverzită de lămâi uriași, ce o fac atât de îmbietoare pe timpul verii. Aici e zona unde se simte cel mai intens pulsul orașului și, chiar dacă forfota trecătorilor este permanentă, aglomerația specifică orașelor mari nu se simte. E locul perfect pentru o plimbare de seară cu cei mici, o tură cu rolele sau trotineta și o adevărată scenă în aer liber cu numeroși artiști stradali.

La capătul Ramblei se află Piața Catalunya, numită și „inima” Barcelonei. Esplanada este înconjurată de fântâni și clădiri impozante, cu importanță istorică, dar atracția principală a celor mici e marea de porumbei ce și-au făcut casă aici. Atât de iubiți de trecători, aceștia primesc mei, firmituri și boabe, drept pentru care simpaticele înaripate au devenit atât de prietenoase, încât ajung să îți mănânce din mână, se lasă mângâiate și chiar prinse de cei ce le hrănesc. Pentru mine, spectacolul a fost atât de fascinant încât am uitat de orice și, curios cum mă știți, am făcut timid primii mei pași singurel  spre porumbei 🙂

Rambla – vedere generală și actor stradal
Plaça de Catalunya – stol de porumbei în zbor
Plaça de Catalunya
Plaça de Catalunya – joc cu porumbei

Mercat de la Boqueria

Și dacă tot am ajuns pe Rambla, nu am putut (și nici nu ne-am dorit) să evităm faimoasa piață alimentară La Boqueria. Chiar dacă nu aveți în plan să mergeți la cumpărături, acest loc trebuie neapărat vizitat. Amestecuri de fructe proaspete, sucuri naturale, jeleuri, legume, ciocolată, alune, pește, brânzeturi sau produse de patiserie, toate se găsesc atent aranjate, împodobind locul cu un curcubeu de culori, gusturi și arome ce fac această piață faimoasă în lume. De obicei, nimeni nu scapă de aici cu mâna goală, mai ales dacă o vizitați alături de copii. 

Mercat de la Boqueria – stand cu jeleuri
Mercat de la Boqueria – stand cu ciocolată
Mercat de la Boqueria – stand cu fructe proaspete

Parc de la Ciutadella

Iar cu rucsăcelul plin cu bunătăți din piață, ce altă destinație ar fi mai potrivită decât un parc spațios, verde și curat, numai bun pentru o alergare sănătoasă sau un picnic copios? Și dacă mai e și atât de spectaculos ca Parcul Ciutadella, cu atât mai bine. Noi am găsit aici cam tot ce ți-ai putea dori într-un parc, de la locuri de joacă pentru copii la zonele verzi pentru relaxare, lacul cu bărcuțe sau grădina cu trandafiri din apropiere. În plus, arcul de triumf de la una din ieșiri, grădina zoologică din partea opusă și monumentala fântână cu balcoane, statui și cai auriți din centru reprezintă câteva atracții în plus în lista obiectivelor de văzut cu copiii.

Parc de la Ciutadella – fântână
Parc de la Ciutadella – lac
Parc de la Ciutadella – Arc de Triumf
Arcul de Triumf

Cam astea au fost locurile pe unde am reușit noi să ajungem în scurta noastră vizită în Barcelona. Pe lângă obiective, vă mai recomandăm musai să gustați din mâncarea catalană, de la faimoasa paella (delicioasă, cu pui, pește, fructe de mare sau verdețuri și ușor de adaptat și pentru pitici ca mine), până la patatas bravas, un alt fel de cartofi decât cei cu care ne-am obișnuit noi acasă, plus un pahar de sangria la final (aici eu nu mă mai bag, aștept să mai cresc 🙂 ).

***

>> Iar opentru cazare, recomandăm Hotelul Amrey San Pau, la care noi am stat, lângă Spitalul San Pau și destul de aproape de Sagrada Familia.

***

În rest, dacă vă mai rămâne timp, plimbați-vă cât de mult puteți pe străzile din Barcelona… un oraș atât de pitoresc, atât de atent îngrijit, cu clădiri atât de frumos dantelate, balcoane cochete, străzi și trotuare impecabil lucrate (de accesul pentru cărucioare nici nu mai vorbim), încât întregul oraș e ca un muzeu al bunului gust, în aer liber.

Booking.com

Voi pe ce obiective de vizitat cu cei mici ați pus ochii în orașul catalan?

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!