Retrospectiva călătoriilor bebelușești la 2 ani aniversari

Cuprins

Pentru noi, astăzi e o zi specială; e ziua noastră. Eu și mami ne sărbătorim unul pe celălalt. Nu știți de ce? Pentru că, acum 2 ani eu veneam ca cel mai important cadou de ziua ei de naștere, iar ea apărea în ochii mei ca cea mai importantă ființă pe care o cunoșteam pe lume. Și, uite așa, în 2016 i-am „furat” ziua care a devenit de atunci ZIUA NOASTRĂ.

Între timp, am făcut o grămadă de lucruri împreună, dar, mai ales, am văzut o sumedenie de locuri noi. O plecare mai departe de casă a încurajat-o pe următoarea și tot așa până am adunat 20 de țări prin care am ajuns și peste 40 de zboruri la activ. Ai mei spun că se vede cu ochiul liber cum fiecare călătorie mă ajută să mă dezvolt armonios, să fiu mai sociabil, mai vesel și mai curios. Eu tot ce știu e că mă împrietenesc ușor cu toată lumea (după ce analizez un pic despre ce e vorba, normal), zâmbesc mult și des, îmi place la nebunie să urmăresc tot ce în jur, să alerg prin locuri noi și să petrec timp cu ai mei părinți, oriunde am fi.

Cum am început? Întâi am pornit cu pași timizi de-a lungul și de-a latul prin țară: la nici o lună primul meu drum lung de la București la Iași, apoi, când abia împlinisem o lună, am petrecut un weekend la Predeal, ca la două luni să ne luăm inima în dinți și să tragem o fugă până la Constanța la mare. Nu mai țin bine minte, dar cred că am fost destul de cuminte de le-am dat curaj alor mei să cumpere bilete pentru primul meu zbor cu avionul, înainte să împlinesc trei luni de viață.

MALTA

Prima mea vizită în afara țării a fost în Malta și, dacă e să privim în urmă, cred că e o destinație destul de potrivită pentru familii active, cu copii mici, ce vor să se relaxeze și să viziteze în egală măsură. Noi ne-am plimbat și în natură, am văzut și partea istorică a insulei, ne-am bucurat de vreme caldă, iar eu am dormit mult, așa că emoțiile primei mele călătorii au dispărut încet – încet, făcând loc încrederii reciproce și noilor planuri de plecare.

BULGARIA

Și pentru că ai mei încă încercau să mă convingă cât de frumos e la mare, la plajă (nu fusesem extrem de încântat de asta în Malta) m-au dus destul de repede în Bulgaria la Sunny Beach. Nici aici apa mării nu m-a dat pe spate, însă mi-a plăcut mult să mă plimb prin Nessebar și pentru asta m-aș mai întoarce acolo. Iar, pe ansamblu, ne-am simțit bine la vecinii noștri (cu mici excepții, dacă mă gândesc la ochișorul meu ce s-a „bucurat” de prima – și ultima, sper! – conjunctivită din viața mea). Am trecut cu bine, însă, și ne-am întors în țară cu și mai mult chef de plimbări.

FRANȚA

Încurajați de aceaste prime experiențe, nu am stat pe gânduri când s-a ivit ocazia să îl însoțim pe tati în Franța pentru câteva zile, unde el plecase în interes de serviciu. Am avut atunci ocazia să zbor doar cu mami, dar cu procură de la tati, am văzut Grenoble și Lyon, am cunoscut prieteni dragi de-ai părinților și deja mă simțeam pregătit pentru prima călătorie intercontinentală.

HONG KONG

Călătorie care nu a întârziat să apară… o ofertă de nerefuzat, matușica ce ne însoțea și onorabila mea vârstă de 6 luni (ce trebuia sărbătorită cum se cuvine) ne-a făcut să plecăm în toamna lui 2016 spre Hong Kong. Am experimentat, cu această ocazie, primul meu zbor cu escală, am descoperit altfel de oameni, o altă cultură, altfel de clădiri… totul era diferit acolo și, totuși, atât de interesant. Și dacă vă întrebați ce s-a mai întamplat cu experiența mea cu apa, ei bine, am încercat și aici plaja și apa oceanului dar nu, încă nu mă împrietenisem cu ea 🙂

MACAU

Am profitat, însă, că am ajuns până acolo ca să fac și primul meu drum cu vaporașul și nu oricum, ci între două state: așa am ajuns din Hong Kong în Macau în mai puțin de o oră și ne-am pierdut pentru o zi pe străzile orașului portugez din inima Asiei. Nu am sta mult, nu am văzut tot ce se poate vedea acolo, dar am avut timp pentru principalele obiective, pentru o baie de mulțime prin centrul vechi și pentru un veritabil pastéis de nata, exact ca la el acasă.

REPUBLICA MOLDOVA

Finalul lui 2016 ne-a găsit acasă, pregătindu-ne liniștiți pentru marea aventură pe care o plănuiam la începutul anului următor. Singura ieșire dincolo de granițe a fost până la Chișinău, ocazie cu care am vizitat pentru prima oară o pivniță de vinuri, la Mileștii Mici. Întâmplarea face să fie și crama cu cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu un uriaș oraș subteran dezvoltat sub pământ și cu numele ce îi stă înscris în Cartea Recordurilor. Aveam să ne întoarcem peste un an să facem comparația cu mai cunoscuta Cricova, cramă de tradiție și simbol al Moldovei în lume.

ARGENTINA

Despre plecarea în Argentina, putem declara toți trei la unison ca a fost excursia vieții noastre de până acum. A fost prima plecare în 2017 – de departe cea mai lungă (o lună), cea mai complexă (șase orașe, cinci zboruri interne, peste 22000 km parcurși cu avion, mașină, tren, vapor) și cea mai interesantă experiență pe care am trăit-o. Am ajuns în cel mai sudic punct continental al lumii în Țara de Foc, în Patagonia – despre care se zice că e la capătul lumii, la Cascada Iguazu – poate cel mai frumos obiectiv văzut până acum, pe crestele Anzilor sau pe plajele Oceanului Atlantic (și aici am descoperit și eu adevărata frumusețe a plajelor – Evrika!). Am trecut și prin experiențe mai tensionate, m-am confruntat și cu un episod mai serios de febră, dar m-am împrietenit și cu mâncarea cu care eram în război până atunci, am devenit un mare fan al vitei argentiniene, am învățat să fiu mai sociabil cu lumea din jur, iar întoarcerea acasă m-a găsit mai vesel, mai zâmbitor, mai extrovertit și mai mare cu o lună decât la plecare 🙂

BRAZILIA

Nu am vizitat-o efectiv, dar când eram în Argentina la Iguazu, am avut ocazia să ne plimbăm prin orașul împărțit între trei țări: Foz do Iguaçu e partea lui braziliană și tot ce am făcut a fost să îi trecem granița și să îl traversăm până am ajuns la „Podul Prieteniei” dintre Brazilia și Paraguay. Suficient cât pașapoartele noastre să mai capete două vize de intrare în alte două state.

PARAGUAY

În Ciudad del Este, în Paraguay, ne-am oprit la unul din mall-urile lor specifice. Pe fațada lui stătea scris cu litere mari „Shopping China” sau „Paris” – în nuanțe aurite – alături de turnul Eiffel aferent, dar prețurile erau mult mai mici decât în alte țări ale Americii Latine, iar parcările înțesate de mașini și autobuze venite la cumpărături de prin vecinătăți. Părea un fel de Dragonul Roșu de pe la noi, în varianta latinizată. Nu știu dacă ne vom mai întoarce aici, dar pașapoartele noastre au primit deja viza de intrare în cea de-a treia țară a Americii de Sud.

ITALIA

La revenirea în Europa ne-am oprit câteva zile în Italia, țară pe care am avut ocazia să o mai vizităm și ulterior, dar din care au mai rămas încă multe locuri superbe de văzut. Pașii mei mici m-au purtat până acum prin misterioasa Bologna, în somptuosul Milano și pe malurile lacului Como. Italia m-a fascinat, m-a impresionat și mi-a răsfățat papilele gustative cu unele din cele mai bune feluri de mâncare pe care am avut ocazia să le gust de-a lungul plecărilor noastre și promit că ne vom întoarce aici ori de câte ori vom avea ocazia.

ISRAEL

Nu împlinisem încă un an de viață când am plecat într-o nouă călătorie alături de ai mei – spre Ierusalim – de această dată însoțit și de bunici. Atunci a fost prima experiență în care căruciorul meu a fost mai mult o povară decât o utilitate. Mult mai de folos ne-ar fi fost SSC-ul pe care îl uitasem acasă. În ciuda greutăților întâmpinate pe străzile lui în trepte, Ierusalimul ne-a fascinat pe toți cu istoria, misterul și legendele sale. În plus, cu cât aflam mai multe lucruri noi despre Orașul Sfânt, cu atât mai multe lucruri ni se părea că rămâneau nedecoperite. Sperăm, însă, că ne vom mai întoarce.

PALESTINA

Chiar dacă nu e recunoscută de toată lumea, Palestina e totuși o țară separată. Cu granițe, agenți vamali, control de securitate (chiar foarte strict uneori) și tot tacâmul. Dacă am ajuns pînă acolo, era păcat să nu trecem și în partea palestiniană, așa că am fost până la Bethlehem unde nu am petrecut prea mult timp, suficient însă cât să descoperim principalele atracții ale orașului. Și ce alt oraș mai semnificativ pentru o călătorie cu copiii decât locul legendei nașterii lui Iisus?

GERMANIA

Prima aniversare din viața mea ne-a găsit la Berlin. După un an pe drumuri, cel mai potrivit mod de a sărbători ni s-a părut a fi tot pe drumuri. Mi-am asortat un ochi și obrăjorul vinețiu (treceam prin perioada când nu știam să aproximez distanțele și pericolele) cu coiful de petrecere, cu multe baloane colorate și cu nelipsitul zâmbet pe buze și așa am plecat să vizităm animăluțele ce locuiesc la Grădina Zoologică din Berlin, una din cele mai mari și mai variate grădini zoo din lume. N-am priceput eu mare lucru atunci din toată aglomerația aia de blănoase, nu știam ce sunt și de ce se mișcă, dar de fapt atunci a fost punctul de start ce m-a ajutat mai târziu să învăț să le recunosc, să le imit și să le iubesc.

SPANIA

Una din marile realizări de care am fost foarte mândru și eu și ai mei s-a întâmplat în Spania, la Barcelona. Am ajuns acolo într-un weekend însorit de mai, ne-am întâlnit din nou cu gașca veselă de prieteni ai părinților, ne-am plimbat pe străzile Barcelonei și am descoperit că e un oraș extrem de prietenos pentru copii. Dar, mai mult decât orice, mie mi-a plăcut în Plaça de Catalunya care era plină de porumbei, ca de obicei. Acolo, încântat peste măsură de simpaticele înaripate, am uitat că până atunci îmi era frică să pășesc singur, fără ajutor, și am pornit în două picioare spre stolul gălăgios ce însuflețea esplanada. Aveam un an și o lună și au fost primii mei pași pe cont propriu, care au rămas memorabili pentru ai mei, iar Barcelona și-a câștigat un loc de suflet în topul destinațiilor noastre.

SRI LANKA

Al doilea contact al meu cu continentul asiatic s-a întâmplat la vârsta de un an și două luni când am ajuns în Sri Lanka. Circulă zvonuri că nu ar fi un loc sigur de mers cu copiii, că e nevoie de vaccinuri și alte măsuri de siguranță, dar când te interesezi mai detaliat afli că situația nu e așa neagră cum se spune. Când am plecat noi, se vorbea despre inundații de amploare, plus epidemii și alte calamități ce derivă din asta. De fapt, regiunea atinsă era extrem de redusă ca suprafață și prea puțin turistică, așa că restul insulei putea fi explorat în voie. Nici la domeniul vaccinuri nu a fost nevoie să ne avântăm, pentru că nu sunt maladii ce pot fi combătute astfel. Singurul pericol plauzibil e cel legat de febra dengue, transmisă de anumite tipuri de țânțari, iar arma împotriva accestora este spray-ul anti-țânțari pe care l-am aplicat din belșug cât timp am stat acolo.

În rest, insula e atât de frumoasă și de bogată încât o săptămână e prea scurtă pentru a o explora pe de-a întregul: de la plaje cu nisip portocaliu din belșug, la orfelinatul de elefanți, jungă și safari, temple, orașe sau site-uri arheologice din vechime. Cel mai mult ne-a impresionat, însă, cultura lor locală atât de diferită și experiențele neaoșe trăite din plin, lucruri care pe mine m-au făcut să mă simt foarte bine aici și să mă bucur de fiecare zi pe insula sri lankeză.

SUEDIA

Aici am ajuns pentru că tati a primit excursia la Stockholm cadou de ziua lui, iar eu și cu mami ne-am adăugat la bagajul lui clasic 🙂 Cu ocazia asta am descoperit încă un oraș child friendly aproape de noi unde se poate ajunge ușor și repede. Am aflat între timp că nu e cea mai prietenoasă vreme pentru turiști, dacă nu ești obișnuit cu nopți lungi și zile friguroase, dar noi am vizitat Suedia în mijlocul verii și am avut noroc de soare și vreme bună. Personal, cel mai bine m-am distrat la Skansen, marele muzeu în aer liber cu o mulțime de activități pentru copii, dar mai sunt nenumărate obiective pentru turiști și doar un weekend prelungit, cât am stat noi, nu e suficient să cunoști Stockholmul la adevărata lui valoare.

ANGLIA

Pe la mijloc de august, toropiți de căldura de la noi, am tras o fugă în Anglia să experiementăm pe propria piele cum se simt zilele de vară britanică. Am prins și ploi, am prins și soare și vreme bună, dar cel mai important e că am vizitat câteva orășele englezești, nu prea mari, dar foarte cochete și interesante din punct de vedere turistic. Așa am ajuns la concluzia că nu doar Londra e atractivă pentru cei ce vor să ajungă aici, ci sunt multe alte locuri ce merită vizitate și descoperite. Mie mi-a plăcut foarte mult în Oxford, în Durham și chiar la plaja lor cu sticlă multicoloră de unde mi-am adunat o colecție pe cinste.

SCOȚIA

Și dacă tot am ajuns pe insula britanică, am profitat de ocazie să vizităm și capitala Scoției, în Edinburgh. Dacă sunteți pasionați de orașe medievale și de castele din piatră pe creste de munți, sigur o să vă placă aici. Eu am rămas impresionat de castelul de pe vârf vulcanului, în mijlocul orașului, de străduțele cochete și îngrijite din orașul vechi și de iahtul familiei regale ce se odihnește acum la malul mării.

CHILE

Începutul anului 2018 ne-a găsit pregătindu-ne pentru o altă călătorie de amploare, spre Chile. Mijlocul iernii de la noi l-am schimbat cu vara lor sudică și ne-am bucurat de două săptămâni de soare și timp frumos pe pământurile Americii de Sud. Cu această ocazie, ne-am bătut recordul celui mai lung zbor pe care l-am parcurs (15 ore non stop în aer) și trebuie să vă zic că m-am descurcat exemplar. Cât despre țara unde am ajuns, ce pot să vă zic e că e absolut minunată, chiar dacă nu am văzut nici a zecea parte din tot ce oferă în materie de turism – de la capitala Santiago de Chile, înconjurată de munți și de ocean, până la stațiunile de pe malul Pacificului unde spiritul latin se simte mai puternic decât în alte locuri. Unde mai pui că, bonus, aici mi-a trecut miraculos și răceala care mă sâcâia încă din țară, când am ajuns în valurile oceanului de doar 18 grade Celius (valuri pe care ajunsesem între timp să le iubesc la nebunie).

ROMÂNIA

Nu puteam să nu includ și țara noastră la numărătoare. Chiar dacă nu am văzut-o pe toată, sunt multe locuri prin care m-am plimbat încă de când aveam mai puțin de o lună și până acum, la doi ani. La mare, la munte, la țară, în Bucovina, la Cluj, pe Tihuța, în deltă.. am gustat din fiecare câte puțin, și mi-a plăcut atât de mult încât, de fiecare dată când avem ocazia, plecăm câte puțin în explorări, mai aproape sau mai departe de casă. Ceea ce vă invit să faceți și voi, pentru că avem o țară atât de frumoasă încât e păcat să nu o descoperim pe îndelete.


Aici închei periplul meu de călătorii pe pașaport de bebeluș 🙂

De azi înainte, devin omuleț plătitor de bilet de avion cu normă întreagă. Dar chiar dacă cheltuielile mai cresc, cresc și avantajele care ne fac să nu renunțăm la vacanțele noastre prin lumea largă. Primul și cel mai important ar fi că de acum, ușor – ușor, voi percepe și eu mai lămurit și poate chiar îmi voi aduce aminte de locurile pe care le voi vedea în excursii.

Așa că deja ne-am făcut planul pe anul acesta și abia așteptăm să ajungem:

  • în Canada – plecăm în mai puțin de o lună, stăm vreo 10 zile, ajungem pe un continent nou pentru mine și ne propunem să vedem Toronto, Montreal și Quebec. Suntem în toi cu pregătirile, abia așteptăm!
  • în Cipru – să ne relaxăm la mare, la plajă, la soare, să fac și eu ceva aerosoli și să ne încărcăm bateriile, în luna iunie, la început de vară.
  • în Africa de Sud – către finalul toamnei, fugim iar de frigul de aici să ne bucurăm de soarele din emisfera sudică și să descoperim încă un continent nou, cu specificul lui impresionant.
  • în SUA – ne propunem să petrecem sărbătorile de iarnă la New York, orașul unde magia Crăciunului e la ea acasă.

Acum fug să pap o felie de tort, să mai arunc niște baloane în aer și s-o pup apăsat pe mami pe amândoi obrajii ca să ne bucurăm împreună de ce avem acum, unde suntem în acest moment și cine ne este alături în această călătorie frumoasă numită viață!

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!