Orașul Suceava – pagini de istorie

Cuprins

Bucovina poartă imaginea lui Ștefan cel Mare în orice colț al ei.

De aceea, după escapada de pe Tihuța, bunicii au ținut neapărat să îmi arate locurile de unde țara a fost condusă în timpul acestui viteaz domnitor și orașul care cândva a fost capitala Moldovei. Așa am ajuns și la Suceava. Și nu am regretat.

Chiar dacă timpul nu ne-a permis să poposim prea mult, am reușit să vizitez câteva locuri care nu trebuie ratate dacă ajungeți pe acolo.

Cetatea de Scaun din Suceava

Și dacă vorbim de istorie, cel  mai important obiectiv al orașului este Cetatea de Scaun, recent restaurată și amenajată. Atestată din anul 1388, de pe vremea lui Petru al II-lea Mușat, cetatea a fost întărită și consolidată de Ștefan cel Mare, devenind și loc al multor lupte pe care acesta le-a purtat cu turcii.

Și dacă piticoții ca mine se pot mulțumi să o privească de pe esplanada din față, pentru cei care doresc să o viziteze, cetatea este accesibilă zilnic între orele 10 și 18, contra unei taxe de intrare, diferențiată pe categorii de vârstă.

20160727_143254cetate

Muzeul Satului Bucovinean – Suceava

Tot în preajma cetății poate fi vizitat și Muzeul Satului Bucovinean, un sătuc de căsuțe presărate printre alei cu flori, unde timpul a rămas pe loc. De asemenea vizitabil, acesta este deschis pe tipul verii după același program ca al cetății, zilnic.

20160727_155921

Statuia lui Ștefan cel Mare – Suceava

Coborând apoi pe un drumușor prin parcul cetății, ajungem în câteva minute la statuia marelui Ștefan, simbol al Sucevei din anul 1977, când a fost înălțată aici. Mami mi-a povestit cum era o adevărată încântare să o zărească printre copacii din centrul orașului și apoi să urce cele  câteva sute de trepte până la ea, când era mică. Trecerea timpului a lăsat urme pe soclul său, de unde scenele de război din bronz s-au desprins și au căzut. Totuși, Ștefan rămâne la fel de impunător acolo sus, pe calul său, cu paloșul în mână.

20160727_151836

Iar înainte de a părăsi zona cetății, la baza colinei ne-am oprit la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, monument istoric construit de Ștefăniță Vodă, cu rol de Mitropolie a Moldovei pe vremea lui Petru Rareș. Pe mine m-au atras instant turlele multicolore și interiorul ușor obscur, îmbrăcat în fresce, unde se găsește și racla Sfantului Ioan cel Nou.

FotorCreated20160727_161736

Am părăsit Suceava fericit că m-am plimbat pe urmele lui Ștefan și că am cunoscut orașul unde  mami a copilărit. Și cred că mă voi mai întoarce, pentru că Suceava mai are și alte locuri frumoase de descoperit.

Later Edit: Primul obiectiv de văzut la următoarea vizită în Suceava va fi Muzeul de Istorie, tocmai renovat și redeschis vizitelor. Abia aștept să văd Sala Tronurilor și să-l aud pe Ștefan vorbind oștenilor săi.

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!