Ce facem cu călătoriile pe vreme de coronavirus?*

Cuprins

Ne-a dat peste cap planurile, ne-a anulat plecările și, poate, ne-a cam speriat acest coronavirus care a ajuns din China pe aproape toată planeta iar, mai recent, chiar în România. Zi de zi aflăm că apar cazuri noi, autoritățile transmit tot mai des informații, restricții și recomandări, țările își schimbă criteriile de acces pentru vizitatori, companiile aeriene își anulează zborurile.

E clar, viața ni se schimbă în aceste zile și trebuie să ne adaptăm din mers la toate aceste modificări, nu tocmai ușoare sau confortabile. Cât despre cele mai afectate domenii la nivel mondial, cu siguranță turismul este printre primele dintre ele. Pentru că, nu-i așa, mulți dintre noi avem vacanțe planificate, bilete de avion cumpărate, hoteluri rezervate… Și atunci, ce facem?

Mergem sau anulăm?

Este întrebarea de pe buzele multora, care nu lipsește nici din grupurile de travel și care aduce tot felul de argumente pro și contra fenomenului. Nu este, însă, o întrebare la care să putem noi răspunde exact, ba chiar nici recomandări clare nu prea avem cum face. Încercăm totuși să povestim în ce situație ne aflăm noi și cum alegem să procedăm în perioada următoare.

Așadar, noi aveam planificate pentru perioada următoare trei plecări: una în Polonia pentru un city break, a doua în Japonia mai de anvergură și ultima în Italia… chiar la Veneția! Momentan nu le-am anulat, dar nici nu ne facem planuri pentru mai departe. Încă așteptăm, analizăm, studiem toate informațiile oficiale și urmărim site-urile cu informații credibile. Mai exact:

  • citim site-urile oficiale și presa din țările respective;
  • urmărim statistica live a situației de acolo, cât și a celei la nivel global;
  • ne informăm despre modificările pe care le fac companiile aeriene în programul lor de zbor și verificăm constant căsuța de email în caz că primim vreo alertă pentru zborurile noastre; la nevoie, intrăm în legătură cu ei pentru a găsi rezolvare;
  • încercăm să rezervăm (sau să înlocuim) din timp cazările cu unele care nu cer plata în avans și care acceptă anularea cât mai aproape de data sejurului, chiar dacă asta presupune o taxă suplimentară. Booking.com are, de obicei, astfel de oferte și, mai nou, am văzut că își schimbă politica și airbnb.com. Mai multe detalii găsiți aici. De asemenea, sunt și servicii de zbor cu aceleași clauze, cum ar fi Vola Rambursabil.

E adevărat, unii avem sejururi rezervate pentru viitorul apropiat (martie – aprilie a fost mereu o perioadă optimă pentru călătorii), alții pentru vacanțele din vară. Și niciunele nu mai par la fel de sigure acum. Pentru că nu știm cum va evolua toată această epidemie (pandemie, mai nou declarată) și nu știm ce riscuri ar trebui sau nu să ne asumăm. Dar, dacă e să luăm în considerare previziunile care se fac la nivel internațional, noi am proceda în felul următor:

  • în luna martie, noi stăm cuminți acasă. Virusul pare să se extindă în tot mai multe state, mai ales în Europa, așa că e mai bine să nu riscăm nimic. Până și statele cu mai puține cazuri declarate pot fi surse de îmbolnăvire, așa cum s-a întâmplat în România cu persoane venite din Polonia, UK sau Israel. În plus, multe companii au anunțat măsuri care să faciliteze anulări sau modificări ale perioadei de zbor, așa că putem profita pentru recuperarea financiară.
  • luna aprilie e încă sub semnul întrebării, dar probabilitatea ca recomandările de limitare a călătoriilor să se prelungească este destul de mare. Merită urmărite informările la nivel global, cât și măsurile pe care ar putea să le ia țările de destinație și companiile aeriene cu care ar trebui să zburăm. Multe dintre ele nu și-au actualizat încă politica pe care o vor adopta luna viitoare, din acest punct de vedere.
  • luna mai și perioada verii este suficient de departe încât să nu putem lua vreo decizie acum. Încălzirea vremii ar putea stopa această epidemie globală, ceea ce ar face să revină lucrurile la normal. Pentru această perioadă nu am anula încă nimic, dar nici nu ne dă mână să mai facem alte achiziții în materie de călătorii. Stăm cuminți și așteptăm ca epidemia să intre pe panta sa descendentă ca să ne gândim la alte explorări în siguranță.
  • toamna și răcirea vremii poate aduce o revenire a virusului, după cum prezic experții, dar sperăm ca până atunci cercetările, informațiile și tratamentele pentru coronavirus să se dezvolte și ele suficient de mult astfel încât să nu mai prezinte un pericol la nivel internațional. Nu ne rămâne decât să urmărim atent evoluția situației acestui virus și să ne protejăm pe noi și pe cei din jur în această perioadă mai sensibilă.

De unde ne informăm?

Știm deja că nu tot ce citim pe internet este și real. Mai ales într-o perioadă de criză, când de multe ori panica și frica acționează înaintea rațiunii. De aceea, trebuie să știm să ne alegem sursele de informare corecte pentru a fi la curent cu situația actuală și schimbările pe care aceasta le produce.

Noi preferăm să urmărim atât mesajele transmise de autoritățile de la noi din țară cât și informații oficiale internaționale ca să ne facem o idee despre situația la nivel global.

La nivel național

Nu știm cum e în alte părți, dar la noi vezi tot mai multe site-uri „fantomă” care publică tot felul de informații tip „fake news” și pe care foarte multă lume le distribuie în mediul online. Zicem că e musai să ne documentăm doar din surse credibile și pentru asta am făcut o listă cu paginile online pe care noi le luăm în considerare pentru situația legată de coronavirus de la noi din țară:

  • Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă are comunicate zilnice, clare, concise și la obiect, atât statistice, cât și de organizare, referitoare la infectarea cu coronavirus la nivel național. E punctul principal de informare din România pentru că este și departamentul care se ocupă de această epidemie.
  • MAE – Informatii COVID-19 pentru modificări legate de călătorii în alte țări în legătură cu acest virus, din sursa oficială a Ministerului de Externe.

Ulterior, agențiile de presă care preiau informații verificate de la aceste surse oficiale pot fi considerate credibile și le considerăm surse de informare adiționale. Acestora li se adaugă și Vlad Mixich, expert în sănătate la European Public Health Alliance, ce transmite în această perioadă informații pertinente, conectate la actualitatea din România, în legătură cu epidemia de coronavirus și responsabilitățile fiecăruia din noi pentru a depăși această criză de sănătate.

La nivel internațional

Și sursele străine sunt multe și diverse, iar noi alegem să ne informăm din sursele oficiale și câteva site-uri credibile:

  • CDC Travelers’ Health, o pagină de Facebook ce își propune să ajute turiștii să prevină maladiile și afecțiunile în timpul călătoriilor de pe tot Globul, cu focus în această perioadă pe pandemia de coronavirus.
  • avoid-crowds.com, un site ce a dezvoltat un motor de căutare cu peste 100 de obiective turistice din Europa unde poți verifica care dintre ele sunt închise în urma epidemiei de coronavirus, iar informațiile sunt actualizate zilnic.

Ce măsuri ne luăm?

O călătorie cu copiii nu e cel mai simplu lucru de controlat din punct de vedere al igienei și al regulilor stricte. Ne-am asumat acest lucru încă de când am început să călătorim cu cei mici și am încercat să menținem un echilibru între nevoia lor de explorare și stresul nostru legat de microbi și îmbolnăviri. Am respectat mereu un set de reguli de bun simț datorită cărora am reușit să evităm probleme de sănătate mai grave în călătorii și ne-am limitat la simple răceli sau ușoare dereglări digestive.

Însă, în acest context al unei epidemii globale cu o transmitere atât de facilă, aceste reguli de bază par să nu mai fie suficiente. Noi ne-am documentat în plus din articolul unei mămici-medic neonatolog care călătorește prin lume cu copilul său și a scris pe blogul Piciorușe Călătoare o serie de sfaturi utile oricând: Cum ne protejăm de boli atunci când călătorim?.

Apoi, măsurile recomandate de autorități rămân general valabile, atât în această perioadă de stat acasă cât și ulterior pe drumuri:

  • ne spălăm pe mâini cât mai des, cu apă și săpun, timp de 20 secunde;
  • nu ne atingem fața fără să fim curați pe mâini, nu punem mâna în gură, nu băgăm mâna în nas 🙂
  • stăm la o distanță de minim 1.5 metri de alți oameni, pe cât posibil;
  • luăm spray-uri cu alcool și gel antibacterian cu noi și curățăm locurile pe care le atingem;
  • folosim măști de protecție dacă nu putem evita apropierea de alți oameni sau dacă avem simptome de răceală.
Sursă: Facebook, Ministerul Sănătății – România

Ce facem acasă cu copiii?

Cât timp stăm acasă cu toții, încercăm să găsim cât mai multe activități care să ne țină ocupați pe toți, să ne hrănească pasiunile și curiozitatea.

Jocuri și activități

  • La noi primează jocurile despre călătorii, cu locuri din lume pe care le-am văzut sau pe care vrem să le vedem, puzzle-uri cu hărți și animale din lume și joaca „de-a avionul”. Dacă Albert iubește să joace cu noi Cvartet – Țările Lumii, Ayola se amuză maxim când salteluța ei de activități se transformă în avion, iar Albert îl conduce și o învață tot ce știe el din experiențele lui de zbor.
  • Iar ca să ne continuăm explorările în această perioadă, folosim un link cu tururi virtuale prin muzee din Madrid, Paris, Milano, New York, Sankt Petersburg și din alte orașe, pe care le poți vedea de acasă de pe canapea.
  • Tot în perioada asta alegem să citim mai mult cărți despre vacanțe și lume, cum ar fi „Vacanța Pofticioșilor” a Prințesei Urbane sau istorisiri despre personalități din întreaga lume, scrise pe înțelesul celor mici, din seria „Micii Eroi” de la Editura Litera.

Lecții și homeschooling

Dar cum procesul de educare continuă și în perioada de închidere a școlilor, rezervăm zilnic un interval de timp în care scriem, colorăm, rezolvăm caiețele cu activități și recapitulăm ce am învățat la grădiniță în ultimul timp. Așa ajungem să povestim cu dor despre colegi și năzbâtiile făcute împreună și despre doamna educatoare care ne lipsește mult. Albert abia așteaptă să se întoarcă la grădiniță cât mai curând, însă până atunci ne folosim de articolul de la Kinder Trips ca să facem homeschooling în această perioadă de izolare.

Informarea copiilor despre coronavirus

Și, nu în ultimul timp, le explicăm copiilor cât mai pe înțelesul lor despre acest coronavirus și impactul pe care îl poate avea asupra noastră. În acest sens, ne ajută un articol pe înțelesul celor mici scris pe blogul Făurim Oameni, o mână de ajutor cum le spunem copiilor despre felul în care ni s-a schimbat viața în ultima săptămână.

Am mai găsit un articol foarte bine documentat pe blogul Mamica Urbană, care a stat de vorbă cu psih. Adriana Mitu despre această perioadă agitată și plină de neliniște și despre felul cum ar trebui să le transmitem copiilor informația corectă fără a le transmite și anxietatea.

În spațiul online circulă și un set de imagini care ar putea fi de ajutor pentru părinți în explicațiile oferite celor mici despre noul virus, pe limba lor.

Apoi, ne mai putem folosi de o povestioară proaspăt creată pe carrusel.ro despre Eroii însăpuniți ce salvează lumea, cu atât mai mult cu cât Albert este un fan declarat al Eroilor în Pijama și are o mulțime de cărți cu povești despre aventurile lor. Acum este timpul pentru o poveste cât se poate de reală despre igienă și salvarea lumii de „Mingea cu Coroană Țepoasă”!

Pentru ca lumea să poată reveni cât mai curând la normalitate și astfel vom putea cu toții să continuăm să călătorim prin lume în siguranță! Până atunci, dragilor, let’s #staysafe! #stamacasa

Sursă: Facebook, Ministerul Afacerilor Interne, Romania
*Articol parte din #CampanieColectivă  #PutereaLuiÎmpreună inițiată de comunitatea de bloggeri  #DigitalParentsTalks, ca #JurnalDePrevenție în contextul pandemiei de #Covid19.  

Sursă foto copertă: https://pixabay.com/

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!