7 locuri pentru copii mai puțin știute din Marea Britanie

Cuprins

Într-una din săptămânile acestui august torid, am fugit de canicula din București într-o zonă cu mai multă răcoare, cu iarbă mai verde și ploi mai dese. Marea Britanie ne-a chemat la ea, prin vocea prietenilor noștri de acolo, pe care ne era tare dor să îi vedem. Așa am avut ocazia să descoperim niște locuri mai puțin cunoscute pe site-urile de turism, dar cu atât de mult farmec încât nu putem să nu vă povestim și vouă despre ele. Și, una peste alta, sunt și pe gustul  copiilor de toate vârstele!

Christ Church College (Oxford)

Oxford în sine e un orășel ce pare desprins din poveștile cu cavaleri și domnițe, dar, intrând pe domeniul ce găzduiește o parte a Universității din Oxford, ne cufundăm, parcă, într-una din poveștile lui Harry Potter.

Christ Church College – intrare
Christ Church College – curtea interioară
Christ Church College

Și pe bună dreptate, căci aici s-au filmat scene din renumitul film și tot aici, în impozanta clădire a colegiului, se găsește și marea sală de mese (The Great Hall), vedetă a aceluiași film. Recunoaștem că nu suntem noi fani înfocați ai micului vrăjitor, dar nu am rezistat tentației de a păși pe urmele lui și nici nu ne-a părut rău.

The Great Hall – celebru în filmul Harry Potter
The Great Hall

Clădirea e impresionantă atât prin măreția ei, cât și prin stilul construcției turnurilor, ferestrelor largi cu vitralii, curților interioare și a bisericii din interiorul colegiului. Pentru mine a fost ca un labirint cu scări ce urcă și coboară, cu turnuri și fântâni interioare și cu lumini clar-obscure, unde chicotelile mele vesele căpătau tot felul de ecouri, iar picioarele îmi alergau dintr-un coridor în altul, fascinat de această lume medievală.

Pași mici de explorator printre zidurile colegiului
Christ Church – interior
Doing „Harry Potter stuff” 🙂
Christ Church College – curte interioară

University Museum of Natural History (Oxford)

În aceeași zi am mai descoperit în micul orășel englezesc un muzeu creat, parcă, special pentru copiii curioși să afle cât mai multe despre lumea ce ne înconjoară. De această dată, subiectul era viața animalelor.

Muzeul de Istorie Naturală – exterior
Muzeul de Istorie Naturală – interior
Muzeul de Istorie Naturală – interior

La parter am putut analiza și atinge diverse schelete, de la dinozauri la urși, reni sau chiar elefanți, am observat îndeaproape șerpi, fluturi, râși, zeci de feluri de păsări, țestoase sau crabi uriași păstrați intacți, cu priviri fixe, în spatele vitrinelor de sticlă și am mângâiat la ieșire prietenoasa vulpe, înțepenită și ea pe un soclu, căci acum a ieșit la pensie, după cum prezentarea ei ne-o spunea.

Muzeul de Istorie Naturală – detalii
Muzeul de Istorie Naturală – detalii
Muzeul de Istorie Naturală – detalii
Muzeul de Istorie Naturală – fluturi
Muzeul de Istorie Naturală – detalii
Mângâiem „bătrânii” muzeului 🙂

Muzeul era plin, cu atât mai mult cu cât intrarea e gratuită, iar copii de toate vârstele căutau curioși răspunsurile unui joc antrenant, ce le era pus la dispoziție la intrare, din care aveau sa afle tot felul de lucruri interesante despre prietenoasele necuvântătoare.

Muzeul de Istorie Naturală – activități pentru copii

Durham Cathedral (Durham)

Clasificat de UNESCO ca „cel mai mare și perfect monument în stil Norman din Anglia”, catedrala din acest cochet orășel nordic din Marea Britanie e o adevărată bijuterie a arhitecturii locale. De fapt, toată zona centrală din Durham inspiră turiștilor senzația unei vieți liniștite, lipsite de stresul și agitația specifică marilor orașe.

Durham – centru
Durham – detalii

Aici oamenii nu aleargă grăbiți, cum suntem noi obișnuiți, timpul se scurge mai lent, ca și râul ce străbate orașul, vegheat de sus de turnurile catedralei și ale castelului. Poate doar ploaia tipic englezească, ce nu întârzie să apară, golește străzile pietruite, care altfel sunt mereu pline de oameni ce le străbat în pas de plimbare.

Străduțe în Durham
Străduțe în Durham
Durham – vedere generală
Durham – vedere generală

În vârf, catedrala ne așteaptă să îi trecem pragul, să îi descoperim frumusețea, detaliile și misterele pe care le ascunde și să pășim încă o dată pe urmele lui Harry Potter, căci și aici au fost instalate platouri de filmare pentru celebrul film. Vizitatorilor nu le este permisă fotografierea în interiorul catedralei, dar curtea interioară, exterioară și catedrala în ansamblu nu au scăpat de obiectivele aparatelor noastre (și de verificarea mea amănunțită, evident!).

Catedrala din Durham
Catedrala din Durham – curtea interioară

Seaham Beach (Seham)

În nord-estul Angliei, micul oraș Seaham din regiunea Durham adăpostește o superbă plajă, dincolo de relieful stâncos al falezei. Frumusețea ei nu e dată nici din nisipul fin, nici din vreun soare prea arzător, așa cum ne-am putea imagina, când vine vorba de o plajă.

Plaja Seaham
Seaham – vedere spre Marea Nordului
Seaham – centru

Mărginită, însă, pe de o parte de valurile înspumate ale Mării Nordului, iar pe de alta de stânci înalte și abrupte în care apa a săpat adevărate peșteri, plaja devine un adevărat loc de „chasse au trésor” pentru copii de toate vârstele ce vin aici să caute bucăți de sticlă colorată, ascunse printre pietrele plajei. Evident, și eu am început căutările alături de mami, iar la final am plecat cu buzunarele pline de bucățele translucide, colorate în nuanțe galben-verzui, mărturii ale vechii fabrici de sticlă ce a funcționat aici până la începutul anilor ’20. Marea le mai leagănă încă și acum prin valurile sale, purtându-le din adâncuri până pe plaja pietroasă, izbindu-le de stânci și oferindu-le ca mici comori celor ce vin să o admire, aici la Seaham.

Sticlă colorată pe plaja din Seaham
În căutarea bucățelelor de sticlă colorate
În căutarea bucățelelor de sticlă colorate

Și dacă ajungeți aici, nu ratați o porție sănătoasă de „fish & chips”, specificul zonei în materie culinară. Dar, la nevoie, nici scoicile nu sunt o alegere greșită 🙂

Feluri de mâncare locală din Seaham

Edinburgh Castle (Edinburgh)

Principala atracție a capitalei Scoției, care e și ea parte din Marea Britanie, este cetatea ce se ridică pe cel mai înalt vârf al orașului, în centrul istoric al său. Înconjurată de parcuri și grădini în care verdele crud, specific pentru Marea Britanie, nu se dezminte, fortăreața străjuiește orașul din vârful unui vechi munte vulcanic. De aici, priveliștea spre oraș este impresionantă, în orice direcție ai privi.

Castelul din Edinburgh – vedere generală
Castelul din Edinburgh – vedere de la bază
Vedere spre Edinburgh din castel
Vedere spre Edinburgh din castel
Vedere spre Edinburgh din castel
Vedere spre Edinburgh din castel

Cât despre activitățile pentru copii, sunt și ele diverse. Noi ne-am plimbat printre zidurile cetății, am vizitat galeriile muzeului regimentului scoțian (Regimental Museum), ne-am jucat de-a v-ați ascunselea în jurul tunurilor de apărare și le-am analizat în detaliu – de la roțile mari, din lemn, la ghiulelele uriașe -, am intrat sfioși în cea mai veche clădire a castelului – Capela St. Margaret (St Margaret’s Chapel) – umedă și întunecoasă, dar cu o importantă încărcătură istorică, am aflat detalii interesante despre regii Scoției și (bomboana de pe tort!) ne-am delectat la final cu sala armelor, a tronului (Great Hall) și cea unde sunt păstrate bijuteriile Coroanei (Crown Jewels). Din păcate, nu am reușit să ajungem în timp util să asistăm și la Focul de Tun de la ora 1 PM (One o’clock Gun), un spectacol aproape zilnic (cu excepția duminicilor), dar vă spunem vouă să nu îl ratați când ajungeți acolo.

Pregătiți de explorare printre zidurile castelului
În fața Muzeului Regimentului Scoțian
Analizând tunurile de apărare ale castelului
Capela St Margaret – cea mai veche clădire a castelului
The Great Hall – sala de arme și sala Tronului
Printre zidurile castelului

Obiectivul este unul foarte atrăgător atât pentru copiii de toate vârstele, cât și pentru părinți, singurul impediment pe  care l-am întâmpinat în traseul nostru fiind accesul dificil pe alocuri cu cărucioarele, fie din cauza caldarâmului pietruit, fie a scărilor ce urcă spre unele din obiectivele castelului.

Britannia Royal Yacht (Edinburgh)

Pe lângă centrul istoric, cunoscut ca principala zonă turistică din Edinburgh, am descoperit la malul mării o perlă a regalității britanice: iahtul regal ce a servit familia monarhală din Marea Britanie până în anul 1997.

Britannia Royal Yacht – exterior
Pe puntea iahtului regal

Acum, acesta se odihnește la țărm, așteptând ca sute de turiști să îi treacă pragul și să descopere viața de pe vas – de la dormitoarele regale, la birourile de lucru, sălile de mese, de oaspeți sau de petrecere a timpului liber și până la bucătăria de pe vas, cabinele personalului și sălile motoarelor – viața reginei Elisabeta a II-a, a prințului Charles sau a regretatei Prințese Diana (ce și-au petrecut și luna de miere pe acest vas) pare mai ușor de înțeles atunci când pășești pe vasul regal și ai contact direct cu multe din lucrurile lor personale.

Spațiu de odihnă pe vas pentru membrii familiei regale din Marea Britanie
Dormitoarele regale – al reginei Elisabeta și al prințului consort Philip
Camera lunii de miere a prințului Charles și a prințesei Diana
Spațiu de relaxare și pictură pentru membrii familiei regale

Detalii despre fiecare zonă a vasului regal sunt oferite vizitatorilor prin reportofoanele ce le sunt puse la dispoziție la intrare, cu explicații traduse în diferite limbi străine, inclusiv limba română. Ia uitați-mă ce serios sunt, ascultând poveștile din aparatul-minune 🙂

Descoperind reportofonul 🙂
Puntea iahtului regal – detalii

Pentru copii, întreaga plimbare este imaginată ca un joc de descoperire, în căutarea cățeilor favoriți ai reginei, Cuddly Corgy, ascunși în diverse zone ale iahtului. După o adevărate sesiune de Treasure Hunt, prichindeii ce găsesc toți cățelușii și știu la final numărul lor corect primesc un mic cadou, ca amintire a plimbării cu parfum regal 🙂

Treasure Hunt pentru copii pe vasul regal Britannia

Waddesdon Manor (Waddesdon)

Domeniul Waddesdon din sătucul cu același nume, situat la nici 10 km de orașul Aylesbury și la aproape 40 km de Oxford, este un mic colț de rai în sudul insulei britanice. Oamenii vin în număr mare aici ca să îl viziteze, să se relaxeze, să stea la picnic pe iarbă sau să se bucure de aerul curat și de armonia de culori a naturii.

Pe o suprafață imensă, grădini din cele mai diverse, atent îngrijite și impresionant amenajate, sunt străbătute de alei pe care își pierd pașii vizitatorii. În mijlocul lor stă un castel măreț, construit de un baron local în stilul palatelor franțuzești.

Domeniul Waddesdon – intrare
Castelul domeniului Waddesdon
Picnic 🙂

Domeniul încântă cu frumusețea și atenția cu care este îngrijit, de la grădina cu trandafiri, la expoziția de păsări rare, printre sculpturile florale sau către fântânile palatului, înconjurate de zeci de rânduri de flori multicolore. Copiii au propriul lor spațiu de joacă sau se pot opri la o rundă de rostogoliri chiar pe delușorul din spatele castelului.

Pe aleile domeniului Waddesdon
În grădina cu trandafiri
În grădina cu trandafiri 2
La spațiul de joacă pentru copii
Distracție pe domeniul Waddesdon

Accesul în palat, și totodată în pivnițele de vinuri ale acestuia, este de asemenea posibil, dar biletele se achiziționează separat și cel mai bine este să le cumpărați online, în avans, pentru a fi siguri că mai găsiți locuri. Noi nu am știut acest detaliu, așa că ne-am mulțumit doar cu vizita grădinilor care, chiar și așa, ne-au ocupat aproape toată ziua.

Domeniul Waddesdon – detaliu

Ce ziceți, v-au convins aceste locuri că Marea Britanie merită vizitată?

Noi trebuie să recunoaștem că, înainte de această plecare, Anglia nu era prima în lista noastră cu locuri de vizitat. O țară despre care credeam că nu e decât un veșnic ținut al ploii și al vremii mohorâte, în care regina absolută este umbrela, se identifica aproape în totalitate în mintea noastră cu Londra, ca unic obiectiv ce ar merita vizitat. Zilele petrecute aici ne-au arătat, însă, o cu totul altă față a insulei britanice – una cu un soare strălucitor și iarbă de un veșnic verde crud, cu locuri minunate de admirat și cu atât de multe lucruri de făcut încât merită să ne mai întoarcem și cu alte ocazii, să o descoperim pe îndelete.

Voi ce locuri frumoase ați vizitat în Marea Britanie?

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!